Bovec in Brda do župana že v prvem krogu

Volilna tekma se začenja, kandidati so dokončno znani. Med zanimivejšimi bodo obračuni v občinah Nova Gorica in Ajdovščina, v Bovcu bi bilo izjemno presenečenje, če bi dobili novega župana. Bosta večna župana Vipave in Brd, Ivan Princes in Franc Mužič, dobila še sedmi mandat?

 Foto: STA
Foto: STA

SEVERNA PRIMORSKA > V novogoriški mestni občini je večina izzivalcev župana Mateja Arčona (Lista Mateja Arčona) znana že nekaj časa, v četrtek, na zadnji dan vlaganja kandidatur, pa se je Sebastjanu Komelu (SD), Klemnu Miklaviču (Goriška.si), Miranu Müllnerju (Zveza za Primorsko) in Eleni Zavadlav Ušaj (SDS) pridružil še Anton Harej (NSi). Napovedi, sploh na začetku uradne kampanje, so vedno nehvaležne, še najbolj verjetno pa je, da bo o tem, kdo bo župan mestne občine, odločil šele drugi krog. Komel, Miklavič in Zavadlav Ušajeva so v tekmi za župana novinci, vsak ima svoje adute, a nihče izrazite prednosti, poleg Arčona pa imata izkušnje v tekmi za županski stolčke Harej in Müllner, ki pa sta se pred štirimi leti uvrstila na šesto oziroma osmo mesto.

Zelo zanimivo bo v Ajdovščini, kjer se v tekmo podajajo trije: aktualni župan Tadej Beočanin (SD), nekdanji župan Marjan Poljšak (NSD) in Miha Kapelj (SDS). Slednji je novinec, v pomoč mu bo stranka, ki je med močnejšimi v občinskem svetu. Žarometi pa bodo nedvomno uprti v tekmo med Beočaninom in Poljšakom, ki se je odvila že pred štirimi leti, v drugem krogu pa je takrat moral Poljšak priznati poraz. Njuna bitka pri Mrzli reki bo letos očitno Lavričev trg, kjer se je obnova močno zavlekla, oba pa imata diametralno nasprotna stališča glede tega, kako ga urediti in predvsem, ali nanj sodijo avtomobili. Drugi krog sicer ni gotov, ni pa niti izključen.

Dvoboj Beočanin - Poljšak bo med najbolj zanimivimi na letošnjih lokalnih volitvah, njuna bitka pri Mrzli reki pa se bo odvijala na Lavričevem trgu.

Že v sedmo bosta županski stolček naskakovala “večna” župana Brd (Franc Mužič) in Vipave (Ivan Princes), ki svoji občini vodita že polnih 24 let. Princes, ki je dolgo cincal, ali bi kandidiral ali ne, in si vmes nekajkrat premislil, bo imel nasproti tri protikandidate; podžupana Jožka Andlovica (SDS) ter Natašo Nardin in Gorana Kodeljo, oba s podporo volilcev. Predvsem slednji naj bi bil najresnejši izzivalec in povsem realna je možnost, da bi lahko Občina Vipava po 24 letih dobila nov obraz v županski pisarni.

V Brdih bodo župana ali županjo zagotovo dobili že v prvem krogu, saj se za to mesto poleg Mužiča poteguje le še Teja Jelina (SDS), svetnica in predsednica vaške skupnosti Hum. Mužič se je sicer že pred štirimi leti v drugem krogu pomeril s kandidatom SDS Janom Miklavcem in ga premagal, tudi tokrat je favorit še za sedmi mandat.

Veliko presenečenje pa bi bilo, če bi Bovec, kjer bo zmagovalec tudi znan že po prvem krogu, na letošnjih volitvah dobil novega župana. Valter Mlekuž (SD), ki je pred štirimi leti v drugem krogu za las premagal Davorja Gašperšiča (SDS), si je predvsem z razcvetom turizma, povezanega z obnovo Kanina, priskrbel dobro popotnico. Nasproti mu bo stal Siniša Germovšek, ki je kandidiral na vseh zadnjih šestih volitvah in bil župan med leti 1998 in 2002 ter med leti 2012 in 2014. Ravno v obdobju, torej, ko se je zgodila nesreča na gondolski žičnici in je kaninskemu smučišču grozil polom, po katerem se lahko ne bi več pobralo. Takrat je bilo tudi veliko očitkov, da občina ni ukrepala, leta 2014 pa je sledila zamenjava oblasti ...


Najbolj brano