Srečanje vojnih sirot po sedmih desetletjih

Društvo za krajevno zgodovino in kulturo Lipa Pivka je danes pripravilo srečanje vojnih sirot.

Na srečanju vojnih sirot so se zbrali (z leve): Silvan Vidrih, Ana  
Bubnič, Marica Okretič, Erna Matko Volk in Ivan Vidmar. Na desni 
je Ernest Margon, v sredini pa pivški župan Robert Smrdelj. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Na srečanju vojnih sirot so se zbrali (z leve): Silvan Vidrih, Ana Bubnič, Marica Okretič, Erna Matko Volk in Ivan Vidmar. Na desni je Ernest Margon, v sredini pa pivški župan Robert Smrdelj. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > “Pretreslo me je, ne morem niti govoriti,” nam je s solzami v očeh dejala Ana Bubnič iz Poljan pri Podgradu, potem ko je po skoraj 70 letih ponovno stopila v nekdanjo Windischgrätzovo vilo sredi Pivke.

Tako kot Silvan Vidrih iz Lož pri Vipavi, Marica Okretič z Bača pri Materiji, Erna Matko Volk iz Ilirske Bistrice in Ivan Vidmar iz Velikega Otoka pri Postojni je tudi ona prva povojna leta v njej preživela kot vojna sirota.

V vili je takrat deloval Mladinski dom Toneta Tomšiča, kjer je drugi dom dobilo okrog sto deklic in dečkov iz vse Primorske, ki so izgubili enega ali oba starša.

V naslednjih desetletjih je imelo v vili sredi Pivke sedež vodstvo propadlega Javorja, danes pa je v žalostnem stanju.

Erna Matko Volk je bila ob obisku zato ob pogledu na propadajočo stavbo zelo razočarana: “V spominu imam, da je bila vila, tako kot tudi njena okolica, čudovita,” je dejala. In na dan so privreli mnogi lepi, a tudi grenki spomini, pri njej in drugih udeležencih srečanja.

Srečanje vojnih sirot, prvo takšno doslej, je gostil Ernest Margon, predsednik trške skupnosti Pivka in obenem član Društva za krajevno zgodovino in kulturo Lipa iz Pivke. Društvo si želi tudi na ta način ohraniti spomin na manj znano zgodovino kraja in odstirati nove zgodbe, povezane s preteklostjo, in jih povezovati s sedanjostjo. Zbrane je pozdravil tudi pivški župan Robert Smrdelj (na sredini).


Najbolj brano