Medvešček naj bi kršil kodeks nadzornikov

Na ministrstvu za finance so po dodatnem poizvedovanju pojasnili, da so Vasjo Medveščka z mesta nadzornika družbe Hit odpoklicali, ker naj bi kršil kodeks korporativnega upravljanja družb.

Vasja Medvešček Foto: Mitja Marussig
Vasja Medvešček Foto: Mitja Marussig

LJUBLJANA > Vasja Medvešček od četrtka ni več predstavnik države v nadzornem svetu Hita. Vlada ga je odpoklicala, ne da bi imenovala novega nadzornika, kar je nenavadno in nakazuje, da se je s kadrovsko odločitvijo mudilo.

Na ministrstvu za finance, kjer so pripravili predlog odpoklica, so bili s pojasnili sprva zelo skopi, po dodatnih vprašanjih pa so pojasnili: “Gospod ni ravnal skladno s Kodeksom korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države. To je dokument, s katerim Slovenski državni holding usmerja upravljanje gospodarskih družb. Kodeks ga veže, ne glede na to, da je bil imenovan s strani vlade.”

Katere kršitve kodeksa naj bi zagrešil Medvešček, ki je, kot je potrdil v četrtek, glasoval za odpoklic uprave Janeza Mlakarja, ni znano. Nadzorni svet Hita se je predvčerajšnjim sestal v okrnjeni, petčlanski zasedbi. “Kandidati za nadomestnega člana bodo v kratkem v fazi akreditacije. Pričakujemo, da bo nadzorni svet kmalu deloval v polni sestavi,” so še sporočili z ministrstva.


Najbolj brano