Sprememba je mlada in ženska

Sprememba je beseda, ki je v Sloveniji gospodovala zadnjim in predzadnjim parlamentarnim volitvam. In nič nenavadnega ni, da jo tudi politične liste, pobude in stranke rade uporabljajo v svojih imenih in geslih.

Novega župana bodo zagotovo dobili v občinah, kjer se dosedanji ne potegujejo za nov mandat. Najbolj znana med njimi sta gotovo Peter Bossman v Piranu in Davorin Terčon v Sežani. Odhajata tudi Aleš Bucik, doslej edini župan občine Renče-Vogrsko, in izolski Igor Kolenc.

Spremembe zahtevajo angažma, vsaj odhod na volišče, tistega dela populacije, ki se za politiko pregovorno ne zanima.

Precej več je politikov, ki se trdno držijo svojih položajev. Rekorderja sta s 24-letnim stažem župana Brd in Vipave, Franc Mužič in Ivan Princes. Številni so tudi povratniki, ki jih mika stolček, izgubljen na prejšnjih volitvah. Denimo Marjan Poljšak v Ajdovščini, Siniša Germovšek v Bovcu in Jernej Verbič v Postojni. Kljub temu da se zdi na prvi pogled število kandidatov, če izvzamemo občine Koper, Izola in Piran, manjše kot na prejšnjih volitvah (za verodostojno statistiko bo treba počakati na celovito objavo kandidatur), je torej županska služba še vedno precej mamljiva.

Koliko sprememb bodo dejansko v slovenske občine prinesle bližajoče se lokalne volitve, za katere se je kampanja včeraj tudi uradno začela, bomo še videli. Za zdaj se zdi, da je na seznamih kandidatov za župane in občinske svete več starih kot novih obrazov. In če že vznikajo sveže lokalne politične tvorbe, so to običajno kolaži in prepleskane podobe že znanih akterjev. Seveda so tudi častne izjeme. Na liste in med županske kandidate se je vpisalo tudi nekaj mladih obrazov. V občini Renče-Vogrsko je, denimo, iz kroga Društva mladih zrasla lista, ki ima celo svojega županskega kandidata, starega 36 let.

Spremembe v vsakem primeru zahtevajo angažma, vsaj odhod na volišče, če nič drugega, tistega dela populacije, ki se za politiko pregovorno ne zanima. Občinam pa bi se, tudi zaradi lastnega razvojnega potenciala, mlade splačalo motivirati za politično aktivnost. Nekaj korakov v to smer so naredili v Ajdovščini. In ne le, da je sprememba mlada - tudi ženska je. Primorska je imela v preteklem mandatu le dve županji. Glede na nabor kandidatov, žal, ne kaže, da bi bilo v tem kaj bistveno bolje.


Preberite še


Najbolj brano