Modra kava s socialno noto

Modra kava - ime je prispodoba za knjigarno in kavarno - je nov lokal, ki se nahaja ob vhodu v Piran. Njegova posebnost je, da v njem delajo osebe, ki potrebujejo prilagojeno zaposlitev. Projekt si je zamislil ravnatelj portoroškega centra za komunikacijo, sluh in govor Marko Strle.

Aleksandra Belle Rodigues, Marko Strle in Milena v piranski 
kavarni in knjigarni Modra kava.  Foto: Nataša Čepar
Aleksandra Belle Rodigues, Marko Strle in Milena v piranski kavarni in knjigarni Modra kava.  Foto: Nataša Čepar

PIRAN > “Izhajal sem iz tega, da naši učenci, tudi če se usposobijo za določen poklic, na trgu nimajo veliko možnosti, da bi dobili zaposlitev. Z odprtjem Modre kave smo jim želeli ponuditi vsaj možnost začetka,” pojasni Marko Strle, ravnatelj Centra za komunikacijo, sluh in govor Portorož.

Zamisel se je porodila že pred leti, a je bila do uresničitve dolga pot. “Naš koncept je podprlo ministrstvo za šolstvo s soglasji, občina z neprofitnim najemom prostora, zasebni donatorji, prispevali pa smo tudi lastna sredstva,” omeni.

Začela je ekipa petih

V kavarni jih trenutno dela pet - Milena, Matej, Barbara in Tina, njihova mentorica pa je Aleksandra Belle Rodrigues, ki je sicer v centru zaposlena kot spremljevalka oseb s posebnimi potrebami. Po Strletovih besedah je podobnih projektov precej - v Ljubljani na primer delujeta Druga violina in Gostilna dela. Sam ni želel zgolj kopirati koncepta, pač pa je izhajal iz lastnih potreb in namenov.

V Modri kavi lahko opravljajo učno prakso učenci centra, najpomembneje pa je, da je namenjena za poklicno rehabilitacijo v okviru projekta, kjer center sodeluje z organizacijo Šent Prima ter za prehod mladih s posebnimi potrebami na trg dela. Prav tako pa lahko pri njih opravljajo prakso študenti Turistice.

Izdali že devet knjig

Portoroški center za komunikacijo, sluh in govor je že pred tem ustanovil svojo založbo, v okviru katere so izdali devet knjig z otroškimi in didaktičnimi tematikami. “Zdaj smo pred izidom pesniške zbirke ene od naših učenk,” doda sogovornik. Vse knjige je mogoče v Modri kavi kupiti, naprodaj so tudi likovna dela njihovih varovancev.

“Pri opremi smo želeli prav tako zasledovati socialno noto, tako so na vseh 16 sediščih v kavarni pletene blazine, ki so jih izdelali v okviru družbeno-oblikovalskega projekta Razkrite roke. Prostor pa krasita tudi dve veliki fotografiji, ki sta bili posneti na likovnih delavnicah ArtDOWNUP, ki jih je organiziral center.

Uradno odprtje s koncertom

Obiskovalce namerava privabiti tudi z organizacijo literarnih večerov ali drugih manjših kulturnih dogodkov. Uradno odprtje, ki bo v bližnji prihodnosti, bodo predvidoma obeležili s koncertom, na katerega nameravajo med drugim povabiti predsednika države Boruta Pahorja, saj je bil v preteklosti že podpornik njihovega delovanja.

“Lahko povem, da je botra te kavarne nekdanja podžupanja Meira Hot, ki se je zelo zavzela za nas ,” omeni. Strle si za naprej želi, da bi pridobili status zaposlitvenega centra. To bi pomenilo, da bi lahko zagotavljali tudi stalne zaposlitve - in ne le začasne kot zdaj.


Najbolj brano