Varnejša vožnja tudi z uporabo mobilnih aplikacij

Slovenski uporabniki pametnih mobilnih telefonov lahko v zadnjem času izbirajo med številnimi aplikacijami, ki uporabnike spodbujajo k varnejši vožnji, obenem pa voznike opozarjajo tudi na morebitne zastoje in nesreče na cestah ter na meritve hitrosti v obliki stacionarnih in mobilnih radarjev. K ažurnosti aplikacij prispevajo prav njeni uporabniki.

Domače mobilne aplikacije voznike z glasovnim sporočilom 
obvestijo o aktualnih radarskih kontrolah.  Foto: Leo Caharija
Domače mobilne aplikacije voznike z glasovnim sporočilom obvestijo o aktualnih radarskih kontrolah.  Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo bistveno zmanjša zbranost voznikov, zato so snovalci mobilnih aplikacij oblikovali takšne, ki zvočno obveščajo voznike o radarjih na cestah, zastojih, bližini šol ...

Dobro obveščen voznik je bolj varen voznik

Aplikacija DarsPromet+ (DarsTraffic+) deluje od novembra 2016. Namenjena je spremljanju prometa na vseh slovenskih cestah takrat, ko vozniki niso za volanom, saj so na voljo vse informacije, ki jih objavi Prometno–informacijski center za državne ceste (PIC), ki organizacijsko deluje v okviru Darsa. Drugi del aplikacije pa je možno uporabljati med vožnjo, saj omogoča glasovno sporočanje dogodkov na poti in prikaz trenutnih potovalnih časov. Možno je vnesti svojo pot in ob vključenem GPS sledenju aplikacija med potjo stalno in sproti preračunava dejanski potovalni čas do konca poti. Hkrati sporoča izredne dogodke na poti. “V aplikacijo so vključene vse informacije, ki jih generirajo sistemi PIC. Ko so vnesene v te sisteme, so praktično v istem trenutku na voljo v aplikaciji,” pojasnjuje pravi Brane Nastran, vodja PIC. Aplikacija je julija dosegla približno 92.000 namestitev. Povprečno je vsak mesec med 100.000 in 150.000 zagonov aplikacije.

“V družbi Dars menimo, da je dobro obveščen voznik bolj varen voznik. Veliko voznikov se zaradi teh informacij tudi izogne zastojem in čakanju,” še pravi Nastran. Aplikacija na zemljevidu prikazuje tudi pomembne izredne dogodke in delovne zapore ter avtocestne kamere na avstrijskih avtocestah. V načrtu pa je sodelovanje še z vsemi sosednjimi državami.

V Zavarovalnici Triglav so mobilno aplikacijo Drajv, ki so jo zasnovali v sodelovanju s partnerjem A1 Slovenija, uporabnikom predstavili pred tremi leti. Z njo spodbujajo varno vožnjo, saj voznike za primerno ravnanje v prometu nagrajujeJo z do 25-odstotnim popustom pri sklepanju avtomobilskih zavarovanj. “Aplikacija na podlagi podatkov, pridobljenih s senzorji v pametnih telefonih in s signalom GPS, spremlja vožnjo posameznega uporabnika ter po koncu vožnje poda oceno o njeni varnosti,” pojasnjuje Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje.

“Med pomembnejšimi parametri, ki jih aplikacija upošteva pri izračunu ocene, so hitrost vožnje ter sile pri zaviranju, pospeševanju in vožnji v ovinek. Če uporabnik prejme oceno v višini 90 ali več točk (od 100 možnih), je prepoznan kot varen voznik in je zato nagrajen s popustom,” dodaja. Aplikacijo redno mesečno uporablja več kot 30.000 voznikov, pri čemer število uporabnikov nenehno narašča. “Nagrada v obliki popustov, ki jo varnim voznikom nudimo pri sklepanju zavarovanj, voznike dobro motivira k varni vožnji. Uporabniki so opazili, da so pri vožnji zaradi aplikacije bistveno bolj pozorni na hitrostne omejitve in varnostno razdaljo,” sklene.

Ažurne, točne in jasne prometne informacije

Najstarejša med slovenskimi aplikacijami je AMZS aplikacija, ki deluje od leta 2011. Pri njenem razvoju se je AMZS povezal tudi z Radiem 1, ki je s podjetjem Top App razvil aplikacijo s prometnimi informacijami. Uporabniki AMZS aplikacije na enem mestu dobijo koristne informacije, ki jih potrebujejo na poti. S pomočjo GPS spremlja voznikov položaj in ga opozarja na dogajanje na njegovi poti (pretočnost prometa, potovalne čase, radarje in policijske kontrole, izredne dogodke ...). “Z AMZS aplikacijo dobijo vozniki ažurne, točne, jasne in dostopne prometne informacije. Njena ključna prednost je, da obvešča tudi o tem, kako dolg je zastoj in koliko časa bo voznik v njem izgubil, ter o vseh drugih razmerah na cesti. S pravočasno pridobitvijo takšne informacije si lahko vozniki lažje organizirajo svojo pot in čas, ki ga zanjo porabijo,” pojasnjuje Anita Drev iz AMZS.

Aplikacijo oziroma njene funkcionalnosti vseskozi nadgrajujejo, danes jo ima že skoraj 235.000 aktivnih uporabnikov, ki poročajo o dobri uporabniški izkušnji. “Eden od pomembnih razlogov za uvedbo AMZS aplikacije je ravno povečanje prometne varnosti. Z njeno pomočjo so vozniki obveščeni tudi o izrednih razmerah in kritičnih situacijah na cesti (zastoji, megla, poledica), ki predstavljajo večje tveganje za prometno nesrečo. To pri vozniku vzbudi večjo pozornost in omogoča hitrejšo ter pravočasno prilagoditev vožnje. Upoštevali smo še en vidik varne vožnje in pisna opozorila v aplikaciji nadgradili v glasovna, zato njenim uporabnikom spremljanje teh informacij ne odvrača pozornosti od vožnje,” ugotavlja Anita Drev.

Pred pol leta pa je zaživela brezplačna mobilna aplikacija BrezKazni.si, ki deluje kot družabno omrežje ter skrbi za obveščanje o radarjih in policijskih kontrolah v realnem času. Uporabniki na enostaven način objavijo lokacijo, vsi tisti, ki so v njeni bližini, pa so zvočno opozorjeni.

“Naša aplikacija ni namenjena zgolj obveščanju o stacionarnih radarjih, temveč je to le dodana vrednost. Bistvo aplikacije je, da se vozniki med seboj obveščajo o aktualnih radarjih in policijskih kontrolah. Stacionarne radarje nam sporočijo uporabniki, ki javijo lokacijo radarja, kar nato preverimo in dodamo. Ažurnost je za zdaj na zelo visoki ravni,” poudarjajo njeni snovalci in dodajajo, da si jo je zgolj v pol leta preneslo nekaj več kot 38.000 uporabnikov.

V tem tednu bo izšla nova posodobitev aplikacije BrezKazni.si, v tem mesecu pa bo zaživela tudi na Hrvaškem. “Podatki hrvaških uporabnikov bodo dostopni tudi slovenskim uporabnikom in obratno,” sklenejo.

Policisti aplikacijam ne nasprotujejo, a uporabe ne spodbujajo

Na generalni policijski upravi (GPU) menijo, da imajo aplikacije, ki voznike opozarjajo na to, da se na nekem odseku izvajajo meritve hitrosti, na določen del voznikov pozitiven vpliv, saj vozniki na ta način praviloma (če so vozniki obveščeni, da se na določenem odseku izvaja meritev hitrosti), dodatno prilagodijo hitrost na “opozorjenih” odsekih.

“Posledično se lahko do neke mere spreminjajo vozne navade voznikov, ki pogosteje vozijo v skladu s predpisi,” pravi Vesna Drole z GPU. Tovrstnim aplikacijam ne nasprotujejo, njihove uporabe pa hkrati niti ne spodbujajo. “Četudi imajo na določen segment voznikov pozitiven vpliv, so hkrati na drugi strani vozniki, ki se tudi prek tovrstnih aplikacij izogibajo temu, da bi jih nadzorni organi odkrili pri prehitri vožnji,” doda.


Najbolj brano