Prijazna oskrba po meri obolelih

Bolan človek si želi čim prej priti do zdravnika in ustreznega zdravljenja. Kadar je to zahtevnejše in mora v bolnišnico pa, da bi jo čim prej zapustil. Razvoj medicine temu sledi s sodobnimi postopki in pospešeno razvija ambulantno zdravljenje, ko te domov odpustijo še v istem dnevu.

Takšna obravnava se je že povsod dodobra uveljavila. Bolniki so z ambulantnim zdravljenjem zadovoljni. Zaplete pa se, ko je treba ostati še na večurnem opazovanju. Takrat mora v večini bolnišnic pacient začasno na oddelek. Le izolska bolnišnica ima za to poseben in sodoben oddelek dnevne bolnišnice, ki je v Sloveniji posebnost. Ogledovat si jo hodijo tudi od drugod in sprašujejo za recept.

Za vprašanje dnevne bolnišnične obravnave gre. Zanjo večina bolnišnic nima posebnega oddelka, a bi ga potrebovale že včeraj.

Za večino je bivanje v bolnišnici naporno. Ta že zaradi predpisanega režima zdravljenja bolniku vsili drugačen ritem življenja. Tudi mera zasebnosti je okrnjena. Ker ni hotel, so v isti sobi v povprečju vsaj štirje bolniki. Med seboj se ne poznajo. Vsak ima svoje navade, na bolečine in postopke zdravljenja se po svoje odziva. Eni stokajo in tarnajo, drugi so apatični in odsotni, nekateri jočejo, tu in tam je kdo zadirčen, nesramen ...

Med težke bolnike v večini bolnišnic nameščajo tudi tiste na opazovanju. Trpajo jih tja, kjer so prazne postelje. Tako se mešajo težki bolniki z lažjimi, ki gredo po nekaj urah domov. V sobe vsak dan nameščajo tudi vse, ki nujno potrebujejo le infuzijo, odmerek zdravila v žilo, kemoterapijo ... Le ponekod imajo za kemoterapijo posebno sobo, saj tudi rakavi bolniki potrebujejo mir in malce več zasebnosti.

Za vprašanje dnevne bolnišnične obravnave gre. Zanjo večina bolnišnic še nima posebnega oddelka, a bi ga vse nujno potrebovale že včeraj. Da je ureditev povezana z velikimi stroški, denarja za to pa ni, zatrjujejo vodstva skoraj vseh bolnišnic. V izolski o tem niso veliko razpredali, temveč so se zadeve lotili načrtno. Z varčevalnimi ukrepi in racionalizacijo dela so ob saniranju izgube začeli še namensko varčevati za posodabljanje. Del slednjega je pred pol leta odprta dnevna bolnišnica. V želji postati bolnikom prijazna ustanova so to naložbo dokaj hitro izpeljali. Zdaj se ne le obrestuje, temveč prostor vse pogosteje že poka po šivih. Zato ga bo najbrž treba kmalu razširiti.


Preberite še


Najbolj brano