Dončić spet pri Kokoškovu

Ponoči po našem času se začenja 73. sezona lige NBA, ki v Sloveniji še nikdar ni zbujala toliko zanimanja. Razlog so seveda ugibanja, kaj bo v severnoameriški poklicni košarkarski ligi opravil Luka Dončić, potem ko si je pri 19 letih pokoril Evropo.

Luka Dončić (levo) in Goran Dragić bosta tekmeca v ligi NBA. Foto: Fiba
Luka Dončić (levo) in Goran Dragić bosta tekmeca v ligi NBA. Foto: Fiba

DALLAS > Po naslovu evropskega prvaka s slovensko reprezentanco je v pretekli sezoni z madridskim Realom v Španiji in na stari celini osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Pred Luko Dončićem je nov izziv. Odhod čez lužo je bil za nove (košarkarske) čase logična poteza. Toni Kukoč, s katerim se vlečejo primerjave, je z Jugoplastiko osvojil prvi evropski naslov pri 21 letih, v sezoni 1988/89, potem zaporedoma dodal še dva, v finale pa se je prebil tudi z Benettonom iz Trevisa, preden se je leta 1993 podal v ligo NBA. V Ameriki se je v četrt stoletja marsikaj spremenilo tudi v košarkarskem pojmovanju. NBA je postala globalna blagovna znamka, evropski košarkarji pa niso več nobena posebnost.

Veliko jih je. Eni so se morali zadovoljiti z epizodnimi vlogami, drugi so se uveljavili kot nosilci igre. Med njimi je največji pečat vsekakor pustil Dirk Nowitzki, ki začenja svojo zadnjo, 21. sezono v ligi NBA. Vse je odigral pri Dallasu, s katerim je leta 2007 postal najkoristnejši košarkar rednega dela, štiri leta pozneje pa še finalne serije, v kateri so Telički prišli do edinega naslova v ligi NBA. Letos bo Nemec, ki v domovini oziroma Evropi ni odigral nobene resne klubske sezone, tudi Dončićev mentor.

Golden State nad vsemi

Po štirih zaporednih finalih med Golden Statom in Clevelandom bo nova sezona gotovo postregla z drugačnim zaključnim dvobojem. Obstaja pa velika verjetnost, da bo na prestolu še naprej ekipa iz Oaklanda, ki je slavila trikrat v preteklih štirih letih. S podpisom centra DeMarcusa Cousinsa, ki bo zaradi okrevanja po poškodbi sicer izpustil prvi del sezone, so sestavili domala sanjsko peterko, v kateri ostajajo Steph Curry, Klay Thompson, Kevin Durant in Draymond Green. LeBron James se je iz Clevelanda preselil k Los Angeles Lakersom, ki jih bo skušal spet popeljati na pota stare slave. Za začetek bo uspeh že, če se bodo po petih sezonah prebili do končnice Zahoda. Ta je spet precej močnejši od Vzhoda, na katerem največ možnosti za preboj v veliki finale pripisujejo Boston Celticsom, s 17 naslovi najuspešnejši ekipi v zgodovini lige.

Pričakovanja so velika, tudi zato ker so Teksačani ostali brez končnice v zadnjih dveh sezonah. Prva je praviloma za novince dokaj kočljiva oziroma prilagoditvena. To je veljalo tudi za Nowitzkega, ki je v sezoni 1998/99 igral v povprečju 20 minut na tekmo, pri čemer je dosegal dobrih osem točk. Tudi deveterica slovenskih košarkarjev, ki so pred Dončićem preizkusili dvorane lige NBA, se je v svojih krstnih sezonah borila za sleherno minuto, v najboljšem primeru pa so bili zadovoljni, če so si priigrali mesto v igralskih rotacijah. Tudi Goran Dragić, ki je februarja kot prvi slovenski košarkar zaigral na tekmi vseh zvezd, je v svoji prvi sezoni (2008/09) v ligi NBA pri 22 letih igral na 55 od 82 tekem rednega dela in dosegal po 4,5 točke v 13 minutah, kolikor jih je prebil na parketu.

Kot tretji izbranec nabora in igralec, ki ima že vsaj dve leti status čudežnega dečka tudi v očeh ameriških košarkarskih analitikov, naj bi bila pred Dončićem vendarle nekaj lažja pot dokazovanja, kot jo je imel svojčas Dragić v senci Steva Nasha pri Phoenixu. Prav pri klubu iz Arizone, ki ga vodi zlati slovenski selektor Igor Kokoškov, bo Dončić jutri ponoči odprl novo sezono. Dvoboj bo že ponudil priložnost za primerjavo učinka s prvim sicer centrskim izbrancem letošnjega nabora, Deandrejem Aytonom. Jutri pa bo z Miamijem v floridskem obračunu z Orlandom že svojo enajsto sezono lige NBA odprl tudi Goran Dragić, ki je že nekaj časa predmet prestopnih ugibanj. Zadnja ga povezujejo z Minnesoto.


Najbolj brano