Prva domača tekma brez gola

Brici so v 11. krogu druge slovenske nogometne lige dočakali prvo domačo zmago. V tekmi, v kateri prvič v letošnji sezoni niso prejeli zadetka, so z 1:0 ugnali Ankaran Postojno. Ključni trenutek se je zgodil v 68. minuti ob enajstmetrovki za domače in hkratni izključitvi branilca gostov Luke Badžima.

Brici (v rdeče-črnih dresih) so v prvem polčasu le poredko ogrozili vratarja Ankarana Postojne 
Kristjana Matoševića (v skoku). Foto: Andrej Colja
Brici (v rdeče-črnih dresih) so v prvem polčasu le poredko ogrozili vratarja Ankarana Postojne Kristjana Matoševića (v skoku). Foto: Andrej Colja

VIPOLŽE > V dobršnem delu dokaj taktičnega in zaprtega prvega polčasa so gostje uspeli vsiliti svoj ritem igre in tudi prvi ogreli dlani Mateja Mavriča, ki je v vratih zamenjal obolelega Matijo Radikona. Brici so bolj v besedah kot dejanjih predstavi želeli dati pospešek, a brez oprijemljivih rezultatov. Proti zgoščeni postavitvi Ankarana je bil pretok žoge prepočasen. Dotikov je bilo preveč, natančnih podaj pa premalo. Navodila domače klopi so zalegla šele v zadnji tretjini prvega polčasa.

Ni veliko manjkalo, pa bi gostitelji v 33. minuti izpeljali mat v treh potezah. Matic Marcius, ki je sicer vztrajno iskal svoj prostor pod vročim briškim soncem, je v idealnem položaju našel Dariusa Jalinousa. Strel Nemca je bil mlačen, Kristjan Matošević pa se je z žogo znašel praktično v naročju. V s priložnostmi siromašnem prvem polčasu kaj veliko več nismo videli. Morda tudi zaradi igralne površine, ki je bila vse prej kot idealna. Prekinitev na obeh straneh sicer ni manjkalo, a je bil izkupiček zanemarljiv.

Brda : Ankaran Postojna 1:0 (0:0)

Športni park, gledalcev 120 sodnik Kondić (Ljubljana) 5,5. Strelec - 1:0 Varga (69, 11 m).

Brda: Mavrič 6,5, Kompara 6,5, Varga 6,5, Marcius 7 (od 85. Pavić -), Jazbar 6,5, Jalinous 6, Žižek 6, Kuraj 6,5 (od 75. Rijavec -), Bužinel 6 (od od 46. Štrukelj 6,5), Escobar 6, Florjanc 6. Trener: Domen Beršnjak.

Ankaran Postojna: Matošević 6,5, L. Badžim 5,5, Razente 6, Pahor 5,5, Panata 5,5 (od 54. Menegusso 6), Bordon 5,5, Koval 6 (od 85. Agić -), Humar 6, Boateng 5,5, Ceschin 5,5, Costa 6 (od 75. Dojčin -). Trener: Vlado Badžim.

Rumeni kartoni - Mavrič; Costa, Koval. Rdeč karton - L. Badžim (68).

Drugi polčas je takoj ponudil drugo sliko. Bistveno odločnejši gostitelji so si v prvih petih minutah nadaljevanja ustvarili več priložnosti kot prej v vsem prvem delu. Jan Štrukelj, ki je zamenjal Jureta Bužinela, bi se lahko takoj vpisal med strelce, ob poskusih Marciusa in Sasche Varge pa je prav tako ostalo le pri grožnjah za vratarja Matoševića. Na polovici gostov je bilo sicer še naprej precej prometa, sčasoma pa so se le otresli pritiska. Živahnost Geancarla Coste in Joaa Menegussa je držala v napetosti obrambo domačinov, ki pa so dočakali svoj trenutek sreče.

Marcius je izigral postavitev gostov, Luka Badžim pa ga je v čisti situaciji za gol nepravilno zaustavil. Glavni sodnik mu je takoj pokazal rdeči karton in dosodil prosti strel z roba kazenskega prostora. Po posvetovanju s pomočnikom pa je spremenil svoje mnenje in se odločil za enajstmetrovko, kar je sprožilo proteste v taboru gostov. “Namenoma sem ga povlekel, saj je šel sam proti vratom. Izključitev je bila nesporna, enajstmetrovka pa smešna. V seštevku priložnosti so si Brda morda zaslužila zmago, a ne na takšen način,” je ključni trenutek opisal Luka Badžim, ki je nemara vendarle vlekel Marciusa še v kazenskem prostoru.

Varga je zanesljivo zadel iz najstrožje kazni. Le nekaj trenutkov zatem je imel Štrukelj zaključno žogo, v protinapadu pa je stresel le okvir Matoševićevih vrat. V izdihljajih tekme se v kazenskem prostoru ni proslavil niti Varga. Toda strelski spodrsljaji gostiteljev niso bili kaznovani, čeprav brez povečanega odmerka napetosti v domači režiji ni šlo. “Vedeli smo, da nas proti Ankaranu čaka trda tekma, sicer pa nas je tudi igrišče omejevalo. V drugem polčasu smo si ustvarili precej priložnosti, pred doseženim golom in tudi potem. Naposled je eden zadostoval. Pomembno je, da zadetka nismo prejeli,” je povedal domači kapetan Denis Jazbar.


Najbolj brano