Dobre “štrige” so še med nami

Alenko Kranjac mnogi poznajo kot ljudsko pevko in članico istrske zasedbe Vruja, a posebna čarovnija jo je nedavno vpisala tudi med knjižne avtorice. Vilinska kri ali tovarišice posebne sorte je njen romaneskni prvenec, kjer je čarovnij na pretek.

Alenka Kranjac z možem Marinom, prvim kritičnim bralcem
Alenka Kranjac z možem Marinom, prvim kritičnim bralcem 

KOPER > Rekla si je, da bo za dan kulture napisala roman, in zgodilo se je. Tako je v četrtek na predstaviti v smehu dejala Alenka Kranjac, sicer učiteljica razrednega pouka in velika ljubiteljica kvačkanja, ki je v svojo pripoved “vkvačkala” marsikaj. Fantazijski roman o Malji, dobri štrigi, je preprosta, berljiva in srčna zgodba o ženski solidarnosti, Istri in mističnem izročilu, ki menda še živi. “Dobre štrige so bile vedno samostojne ženske, ki so znale poskrbeti zase in za druge,” je v pogovoru s Sašo Petejan dejala avtorica. Pravi, da so njeni vilinski učitelji vsi sorodniki in dobri ljudje. “Danes iz drobcev krpamo znanje o mističnem izročilu, ki so ga preganjali že za časa inkvizicije,” je še pojasnila.

Marino Kranjac, vodja zasedbe Vruja, Alenkin mož in prvi bralec, pa je spomnil, da so na grmadah ugasnila tudi življenja mnogih zeliščaric.

Za roman, ki ga začinja istrska govorica, je avtorica črpala navdih tudi v delih Uršule Lipovec Čebron, Rožane Koštial in Pavla Medveščka, a kot strastna bralka ezoterične literature je nanj posula kak ščepec “new agea”. Pripoved zaznamuje še glasba - od istrske do italijanskih popevk - za zanimivo prostorsko potovanje pa poskrbi dogajalni prostor, ki ni zgolj Istra in Maljino Završje, temveč sega tudi v sosednjo Furlanijo in še kam.

Knjigo, ki je izšla pri založbi Amalietti&Amalietti, krasi naslovnica oblikovalca Dušana Jovanovića. Ta je po več kot treh desetletjih na Finskem našel nov dom v Bertokih, kjer je sosed družine Kranjac.


Najbolj brano