Evforija v razprodanem Trstu

Najbolj množična regata na svetu bo spet rekordna. Včeraj dopoldne je seznam prijavljenih z 2102 jadrnicama že presegel lanski primat, do konca prijav (nocoj ob 19. uri) pa naj bi se število nastopajočih povzpelo na 2300. Zaradi izjemne udeležbe bodo organizatorji trikilometrsko startno linijo podaljšali za 500 metrov.

Prizor, ki ga enkrat na leto ponudi samo tržaška Barkolana. Foto: Carlo Borlenghi
Prizor, ki ga enkrat na leto ponudi samo tržaška Barkolana. Foto: Carlo Borlenghi

TRST > V navtično razpoloženem Trstu že teden dni vlada praznično vzdušje. S prihodom jadralcev je utrip na obali vsak dan bolj živahen, bogat program kulturnih, športnih in kulinaričnih prireditev pa obiskovalce vabi tudi v mestno jedro. Hoteli so razprodani že več tednov, restavracije polne do zadnjega kotička, veliko je tudi zanimanja za turistične aranžmaje, katerih cene so od 38 evrov za uro in pol dolg izlet z ladjico po zalivu do 1260 evrov za gostovanje na krovu ene izmed supermaxi jadrnic.

Teh je v mandraču San Giusto privezanih več kot kadarkoli prej. Med njimi veljata za glavna favorita 33-metrski Tempus Fugit in malenkost krajši Spirit of Portopiccolo. Ključna razlika med njima je ta, da prvemu bolj godi močan veter, drugemu pa šibkejše sape. Vremenska napoved trenutno vliva več optimizma lanskim šampionom iz Portopiccola, saj naj bi burja v noči na nedeljo oslabela in do poldneva popolnoma ponehala. V takih razmerah pa utegne najboljše ogroziti tudi slovenski Ewol (nekdanja Maxi Jena), ki jo bo v neposrednem prenosu s pomočjo virtualne resničnosti prvič v zgodovini možno spremljati na facebook profilu Barkolane.

Na jutrišnjem startu pred Trstom bo tudi približno 150 slovenskih jadrnic, med katerimi se bodo tri zagotovo potegovale za uvrstitev v najboljšo deseterico. Poleg Ewola lahko na čelo flote zajadrajo tudi Adriatic Evropa Dušana Puha in Generali Sama Žvana. Slovenski udeleženci se bodo za ogrevanje danes pomerili na navigacijskem reliju Go to Barcolana s startom v Portorožu in ciljem v Trstu.


Najbolj brano