Novi bibliobus je pomembna pridobitev

Knjižničarji in ljubitelji pisane besede so si včeraj v Taverni pripravili posebno zabavo. Biblioparty, kot so jo poimenovali, je predstavljala vrhunec dogodkov, ki so Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper pripeljali do novega bibliobusa, na pot do Narodne in univerzitetne knjižnice Banja Luka pa so poslali starega, a še dobro ohranjenega.

David Runco, direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, in 
koprski župan Boris Popovič sta se ponosno postavila pred nov 
bibliobus. Foto: Alenka Penjak
David Runco, direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, in koprski župan Boris Popovič sta se ponosno postavila pred nov bibliobus. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper je lahko Narodni in univerzitetni knjižnici Banja Luka podarila stari bibliobus, ker je dobila novega, kar sta omogočili Mestna občina Koper in ministrstvo za kulturo. Novi bibliobus je stal skoraj 299.000 evrov, koprska občina je prispevala 40 odstotkov, 180.000 evrov je prispeval urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, preostali denar pa ministrstvo za kulturo. Bibliobus je izdelalo podjetje Fera avto iz Zgornje Kungote, ki je bilo kot najugodnejši ponudnik izbrano v postopku javnega naročila.

S pomočjo starega bibliobusa bodo lahko knjige v slovenskem jeziku prispele do Slovencev v Bosni in Hercegovini. Narodna in univerzitetna knjižnica Banja Luka bo z njim vzpostavila bibliobusno dejavnost v občini Banja Luka, znotraj te mreže pa bo vzpostavila namenska postajališča za pripadnike slovenske narodne skupnosti v Bosni in Hercegovini. Kot nam je povedal Dejan Valentinčič, sekretar z urada za Slovence po zamejstvu in po svetu, izven državnih meja živi 500.000 Slovencev, v Banja Luki pa nekaj tisoč.

178.000 kilometrov je prevozil stari bibliobus, 1750 uporabnikov ga je obiskalo v lanskem letu, 20.000 knjig letno si izposodijo uporabniki.

“Skupaj s slovenskim društvom Triglav bomo omogočili našim meščanom, da spoznajo slovensko kulturo in navade, saj bodo v bibliobusu tudi knjige v slovenskem jeziku, ki so sestavni del tega dragocenega darila,” je povedala Tatjana Dunović iz banjaluške narodne in univerzitetne knjižnice. Akciji zbiranja slovenskih knjig so se namreč pod vodstvom slovenskih splošnih knjižnic priključile vse slovenske splošne knjižnice. Dodajmo še, da projekt podpira tudi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Nataša Kemakovič, podpredsednica slovenskega društva Triglav v Banja Luki, je zadovoljna poudarila, da je prihod bibliobusa v Bosno in Hercegovino, prvega v državi, izjemnega pomena za Slovence: “Pomembno bo prispeval k uresničevanju naše želje, da ohranimo slovenski jezik in kulturo.”

Stari bibliobus jim je Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper podarila v trajno upravljanje, narodna in univerziteta knjižnica pa bo v imenu in za Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper izvajala bibliobusno dejavnost za pripadnike slovenske narodne skupnosti na širšem območju občine Banja Luka. Posebna bibliobusna postajališča bodo uredili v krajih Slatina, Laktaši in Banja Luka.

Ob dogodku je koprski župan Boris Popovič razkril, da bo občina kmalu od Luke Koper pridobila stavbo ob severni obvoznici, s katero ima pomembne načrte: “Stavba je velika, v njej je dovolj prostora, in tam želimo urediti univerzitetno knjižnico.”


Najbolj brano