Mali David potrebuje pomoč

“Sem David, dvojček bratca Jana, ki sva zelo hitela na ta svet. Rodila sva se v 26. tednu nosečnosti. Kljub temu da sva ob rojstvu tehtala le 1060 oziroma 1070 gramov ter sva - statistično gledano - imela le dva odstotka možnosti, da preživiva, je bilo to dovolj za naju. Danes sva stara skoraj štiri leta in sva prava korenjaka,” se začne prošnja za donacijo. V imenu svojega otroka jo je napisala Sanja Kandare iz Podgrada.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

Ko gre za otroka, sploh še tako majhnega, človek ne more biti ravnodušen. In smo sedli v avto ter se zapeljali do Podgrada, da bi prisluhnili zgodbi družine Kandare. Pred hišo na robu vasi, kjer sta si Sanja in Tomaž Kandare ustvarila prijeten dom, sta nas pričakala kuštrava svetlolasa fantiča. Pravijo, da so štiriletniki zvedavi in živahni. A Jan in David (na fotografiji desno) jih prekašata vse po vrsti.

“Kdo si? Zakaj si prišla? Zakaj imaš policijski avto? Zakaj imaš ta zvezek? Kaj boš pisala?” Toči vprašanj kar ni bilo konca. In tudi ko smo jima ustregli in dovolili, da zlezeta v “policijski avto” - tak naziv si je naš beli avtomobil prislužil zaradi modrega napisa Primorske novice -, njuna zvedavost še ni bila potešena. Zakaj to, zakaj ono, sta žlobudrala mala navihanca, ki sta seveda kaj kmalu ugotovila, da obstaja še kaj bolj zanimivega od raziskovanja notranjosti avtomobila. A ko smo želeli Davidu pomagati pri kobacanju iz prtljažnika, je našo pomoč odločno zavrnil. “Pusti, bom sam! Če bom rabil, te bom vprašal.” Najbrž si ni težko predstavljati izraza osuplosti, ki se je zarisal na obrazu obiskovalca. “Ni kaj, tako je, vse želi narediti sam,” se je zasmejala Davidova mama Sanja. “Ne dovoli, da bi kdo drug kaj naredil namesto njega. Želi biti samostojen. Pravi borec,” je pohvalila svojega korenjaka.

Kako lahko pomagamo?

Denarne prispevke lahko nakažete na RKS - območno združenje Ilirska Bistrica, na TRR banke Intesa Sanpaolo Bank, številka SI56 1010 0002 9208 538, sklic SI99, koda namena CHAR. Pri namenu navedite ZA DAVIDA, vaše ime in priimek ali ime vašega podjetja. Vsa zbrana sredstva bodo v celoti namenjena družini Kandare.

Operacija hrbtenice

Prezgodnje rojstvo in hude možganske krvavitve so malemu Davidu pustile posledice - cerebralno paralizo druge stopnje. Rehabilitacijski center Soča v Ljubljani je že takoj po rojstvu postal tako rekoč njegov drugi dom, s pomočjo rednih fizioterapij, ki so blažile posledice spastične diplegije, pa je David ob srčni mamici in očku do danes precej napredoval.

7. novembra pa fantka čaka zahtevna operacija hrbtenice, in sicer selektivna dorzalna rizotomija (SDR), ki bo dodobra zmanjšala, morda celo povsem odpravila bolečine in zategovanje mišic. Do aprila so te operacije izvajali samo v ZDA, David pa bo četrti (in tudi najmlajši) pacient v ljubljanskem kliničnem centru, ki ga bodo operirali s to nevrokirurško tehniko - uporablja se za blaženje spastičnosti na spodnjih udih. “Po operaciji bo David potreboval kar dve leti rehabilitacije in intenzivnih fizioterapij, saj se bo dejansko moral naučiti na novo hoditi. Zdaj namreč zaradi spastičnosti uporablja povsem druge mišice, kot bi jih praviloma moral, poleg tega so njegove mišice ves čas zategnjene ...

Potreboval bo od deset do 15 ur fizioterapije na teden, ki pa mu je zdravstvena zavarovalnica ne more v celoti pokriti,” pojasni Sanja. Ko David ne bo na rehabilitaciji v Soči, mu pripada samo ena ura fizioterapije na teden, kar pa je občutno premalo, opozarja Sanja. “Žal smo se v zadnjih dveh letih, ko smo plačevali za dodatne fizioterapije, finančno precej izčrpali, zato bomo veseli vsakršne pomoči, da bi lahko našemu korenjaku omogočili prepotrebno rehabilitacijo,” sklene mama Sanja.

Jutri dobrodelni koncert

Roko so družini Kandare že ponudili v Območnem združenju Rdečega križa Ilirska Bistrica, ki vodi tudi humanitarno akcijo zbiranja zamaškov za Davida, jutri ob 17. uri pa bo v Domu na Vidmu v Ilirski Bistrici dobrodelni koncert za Davida, na katerem bodo nastopili ansambli Javor, Tik Tak, Amaterji in Jelen, Žiga Rustja, klape Škvadra, Kraški šopek in Skalin, ansambel Brkinci in pevski zbor OŠ Kuteževo.

David komaj čaka na ta dogodek. Kako ne, saj bo lahko svojim prijateljem iz skupine Medvedki v vrtcu Podgora-Kuteževo in svoji “drugi mamici”, kakor pravi spremljevalki Marjetki, potem pripovedoval, kako je bilo.


Najbolj brano