Bratje in najboljši prijatelji, združeni v glasbi

Kdo je lahko staršem bolj v ponos kot njihovi otroci? Bratska ljubezen, povezanost, iskrenost in medsebojna pomoč so vrednote, ki jih desetčlanska družina Žavbi, doma iz Šmarij pri Kopru, najbolj ceni. Čeprav Žavbi Brothers letos obeležujejo pet let od svojega prvega nastopa na odru, pa so v glasbi že od malih nog.

Žavbi brothers: (z leve) Tadej, Matija, Luka, Jernej in Marko Foto: osebni arhiv Žavbi brothers
Žavbi brothers: (z leve) Tadej, Matija, Luka, Jernej in Marko Foto: osebni arhiv Žavbi brothers

Že kot otroci so v rokah držali različna glasbila, peli in se zabavali, ker pa jih je v družini veliko, jim nikoli ni bilo dolgčas. Trenutno jih je v bendu pet. 22-letni Tadej je najstarejši, sledijo 19-letni Matija, 17-letni Jernej, 15-letni Marko in najmlajši, šele 12-letni Luka.

Mladi bratje veliko nastopajo predvsem po istrskih odrih, na svojem repertoarju pa imajo poleg že znanih tujih in domačih uspešnic tudi dva avtorska komada, oba pa opevata ljubezen. Hja, ni čudno, da se pod odrom, ki ga zasedajo mladi postavni fantje, ki prepevajo ljubezenske pesmi, kar tare lepih deklet, jih podražimo. “Pravzaprav nihče od nas še nima dekleta. Mogoče je malo hecno, glede na to, da pojemo o ljubezni in zaljubljenosti,” na izziv z nasmehom odgovori Jernej, eden od treh najstarejših bratov. “Smo bratje, igramo v glasbeni skupini in seveda se kdaj pogovarjamo tudi o dekletih. A kljub temu moram dodati, da se ne obremenjujemo s tem. Mislim, da vsi razmišljamo podobno. Ko bo prišlo tisto pravo dekle, bomo že vedeli,” doda Matija, študent medijske produkcije v Ljubljani. A tisto, kar je fantom še pomembneje in zaradi česar se z dekleti trenutno ne ukvarjajo preveč, je, kot še pove Jernej, družina. “Družina in bend predstavljata tako močno vez, da je ne more presekati nobeno dekle.”

“Matija je vzel v roke kitaro, Tadej se je usedel za klavir, Marko za bobne, meni pa je preostala bas kitara. In tako smo začeli.”

Jernej Žavbi o prvih začetkih glasbene skupine Žavbi Brothers

Glasbeni začetki in ideja o bendu

Bratje se še precej dobro spominjajo svojih začetkov. Čeprav je glasba del njihovih življenj, pa se je ideja o tem, da bi sestavili glasbeno skupino, pojavila precej naključno. “Potiho smo si to vsi želeli, a nobeden ni naglas razmišljal o tem. Mislim, da je bil pri nas na obisku družinski prijatelj Boštjan Baričič. Prav on je bil tisti, ki je predlagal, da bi ustanovili svoj bend. Ravno tisti večer smo se potem usedli, vsak je prijel za eno glasbilo. Matija je vzel v roke kitaro, Tadej se je usedel za klavir, Marko za bobne, meni pa je preostala bas kitara. In tako smo začeli,” se Jernej spominja prvih začetkov glasbene skupine Žavbi Brothers.

Najprej so skupino sestavljali štirje bratje, a kmalu se jim je pridružil še Luka. “Zgodba o tem, kako je v bendu začel igrati Luka, je zares zanimiva. Marko, ki je sprva igral bobne, je imel v zdravstvene težave. Manjkal je na enem od nastopov in morali smo poiskati menjavo. Medtem je bil Luka ves navdušen nad bobni in na tisti nastop smo ga vzeli s seboj. Tako smo tudi uradno začeli z bratsko glasbeno skupino,” pripoveduje Matija, ki ne pozablja tistih, ki so jih kot prvi navdušili za glasbo: “Mama je igrala klavir, ob tem pa je pela. Oče je prav tako pel in igral kitaro. Babica je še danes organistka v cerkvenem zboru, tudi dedek je zelo povezan z glasbo. Prav on je bil tisti, ki nas je vselej vozil na vaje in nazaj domov. Celotna družina živi z glasbo. Ne smem namreč pozabiti, da imamo še tri mlajše brate, ki še niso del skupine, a že pridno poslušajo in se učijo.”

“Mama je igrala klavir, ob tem pa je pela. Oče je prav tako pel in igral kitaro. Babica je še danes organistka v cerkvenem zboru, tudi dedek je zelo povezan z glasbo. Prav on je bil tisti, ki nas je vselej vozil na vaje in nazaj domov. Celotna družina živi z glasbo. Ne smem namreč pozabiti, da imamo še tri mlajše brate, ki še niso del skupine, a že pridno poslušajo in se učijo.”

Matija Žavbio ljubezni do glasbe v desetčlanski družini Žavbi iz Šmarij

Prav prvi bobni, ki so v skupino pripeljali najmlajšega Luko, imajo za sabo posebno zgodbo. Bili so prvo glasbilo, ki so si ga bratje sami kupili. Denar so zbirali in ga pridno spravljali v šparovec. “Denar smo zbirali dlje časa. Vse, kar je kdorkoli dobil, smo dali na kup. Največ denarja smo zbrali prav z rojstnimi dnevi. Ker nas je veliko, je bilo tudi veliko daril. Komaj smo čakali, da dobimo kak evro. Ni nam bilo težko vse prihranke pospravljati v šparovček, saj je glasba tisto, kar nas osrečuje,” pripoveduje Jernej.

Kdo so Žavbiji?

Ker je družina že veliko let glasbeno obarvana, je jasno, da so nad instrumenti in petjem navdušeni prav vsi. “Veliko mi pomeni, da sem del skupine. Kot bratje smo zelo povezani, ob tem pa še to, kar počnemo, počnemo z ljubeznijo,” poudari Marko, ki v skupini igra violino. A to ni edini instrument, ki ga obvlada. Čeprav vsi igrajo po več instrumentov, pa je Marko tisti, ki mu ni niti eno glasbilo tuje. Kitara, bobni, violina, harmonika ali klavir. V enem komadu, ki ga odigrajo na odru, zamenja tudi do štiri ali pet glasbil. Kljub temu da je glasba njegova prva ljubezen, šole ne zanemarja. Trenutno obiskuje srednjo lesarsko šolo v Novi Gorici.

Najstarejši je 22-letni Tadej, danes študent tretjega letnika psihologije v Trstu. On je tisti, ki je začel z glasbo, saj se je učil igranja klavirja, za katerega se vedno rad usede. “Sprva nisem imel želje postati glasbenik. Skozi leta se je ideja z bendom razvila, začeli smo nastopati in tudi mene je glasba potegnila. Sedaj obstaja možnost, da se bom kdaj preživljal prav z glasbo,” nam zaupa Tadej. Najmlajši Luka, ki se vsakič z nasmehom usede za bobne, ima še eno strast. Nogomet. Glasba mu veliko pomeni, a žoge, kot pravi, ne bi zamenjal za nič na svetu: “Če bi se moral odločiti za eno ali drugo, se enostavno ne bi mogel. Obožujem tako bobne kot žogo.”

Pomembno vlogo v bendu imata Matija in Jernej. Medtem ko prvi študira v Ljubljani, pa je drugi na ekonomski gimnaziji v Kopru in dobesedno živi za glasbo. “Glasba me je zares prevzela. To se vidi v avtorskih komadih,” razlaga Jernej, ki ga s hudomušno opazko prekine Matija: “V komadih, pa tudi v ocenah.” Prav Matija pa je tisti, ki je največji perfekcionist. Čeprav so bratje bratski tudi v odločanju, pa je on najbolj strog. “Najmanj popustljiv je Matija. Zahteva, da je vse narejeno do potankosti. A na koncu je to dobra stvar, saj so pesmi potem odlične,” poudari Tadej. A kljub temu se vsi skupaj odločijo za to, kaj bodo igrali in peli. V tem je še največja moč bratske glasbene skupine.

Želijo si ustvarjati avtorsko glasbo

Že res, da je denar pomemben dejavnik predvsem na začetku glasbene kariere, a bratje Žavbi so enotni v enem. Vselej bodo ustvarjali takšno glasbo, ki jim bo všeč. Pa čeprav bi morda v kakšni drugi glasbeni zvrsti služili več, od svojih načel ne želijo odstopati. Takšna sta tudi dva komada, ki sta izšla letos. Tako pesem Tisti večer, ki so jo predstavili januarja letos, kot tudi pesem Ne vem zakaj iz letošnjega avgusta. Oba komada sta delo 17-letnega Jerneja. “Gre za najintimnejšo stvar mojega življenja. Skozi pesem, besedilo in način, na katerega igramo, se da začutiti, da gre za ljubezen do nekoga. Zanimivo je, da sem od nekdaj želel pisati pesmi, a pravega povoda, razloga, še nisem imel. Do zdaj,” o svojih prvih dveh pesmih pripoveduje Jernej, ki si želi, da bi bile tudi kreacije, ki jih bodo ustvarili v prihodnje, spontane in iskrene: “Niti ena sama beseda ni bila nastavljena. Vse je iskreno in iz srca. Pesmi sta res nastali naključno, kar pa je še bolj pomembno, je, da potem poslušalci s teboj prepevajo pesmi. To je tisto, kar si mi želimo početi.”

Čeprav si ne želijo posnemati nikogar, pa imajo tudi Žavbiji priljubljene glasbenike in glasbene skupine. Jerneja in Marka že dlje časa navdušuje skupina The Kelly Family, ki je prav tako temeljila na družinski povezanosti. Ameriško-irska glasbena skupina, ki je svoj vzpon doživljala v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, je inspiracija mlademu slovenskemu bendu. “Takoj ko omeniš, da imaš vzornika, se ustvari občutek, da nekoga posnemaš. Zato ne bi rekel, da imam vzornike, vsekakor pa so The Kelly Family moja inspiracija,” pravi Jernej. Matija, ki rad posluša vse, kar je dobrega, je izpostavil legendarno rock skupino The Beatles, Erica Claptona in Johna Mayerja. Ker si želijo iti po poteh uspešnih mladih glasbenikov v Sloveniji, tudi te spremljajo. A kot vsi skupaj radi poudarijo, želijo biti svoji. Vselej bodo skušali ustvarjati svojo avtorsko glasbo in z njo navduševati množice.

Ponosna oče Fabio in mama Marta

Čeprav nihče od bratov ni obiskoval glasbene šole, vsi obvladajo več instrumentov. V pomoč so jim bili zasebni učitelji, ki so jim namenjali veliko pozornosti in časa. A brez podpore staršev Marte in Fabia nič od naštetega ne bi bilo mogoče. Vsi so v en glas hvaležni staršema, ki sta jim nudila brezpogojno pomoč in ljubezen: “Oče in mati sta nas vselej spodbujala. Nikoli nam nista bila breme, ampak vedno - tako je še danes - podpora. Moramo poudariti, da brez njiju našega benda ne bi bilo in za to smo jima najbolj hvaležni.” Čeprav Marta in Fabio v šali povesta, da pridnega sina še nimata, pa sta vesela, ker sta jim vcepila vrednote, ki še danes držijo brate na kupu: “Verjetno bi bilo velikokrat lažje, če bi bili pridni in ubogljivi, a bolj kot to si želiva, da bi bili odgovorni in da bi vsak našel svoje mesto pod soncem. Naj si bo to v glasbi ali kje drugje. Če ostanejo tako enotni in povezani skozi celo življenje, bova midva najbolj ponosna starša.”

Desetčlanska družina Žavbi je pravi primer, da je lahko ljubezen vodilo vsega. Kljub temu da jih je veliko in se, tako kot vsem, tudi njim kdaj zalomi, pa nikoli niso pozabili, da je družina na prvem mestu. Bratje se družijo in so najboljši prijatelji, kar je tudi najpomembneje. Morda jih bo življenje v prihodnosti ločilo, a vseeno si želijo ostati združeni v enem. V ljubezni do glasbe. Ne nazadnje so to pokazali tudi na proslavi petega rojstnega dne svoje glasbene skupine v Zadružnem domu v Šmarjah. Slovenski evergreen skupine Pepel in kri Dan ljubezni so zapeli vsi skupaj, objeti na odru. Desetčlanska družina, na čelu s staršema in najmlajšim, šele triletnim Janom, je igrala in prepevala skupaj. In samo to je tisto, kar šteje.


Najbolj brano