Novogoričanke v boj za državni naslov

Z današnjo žensko tekmo med Ljutomerom in Puconci se začenja novo prvoligaško odbojkarsko prvenstvo. Jutri bo v Kopru istrski ženski odbojkarski derbi, Kanalci in Novogoričanke pa bodo na parketu šele v nedeljo.

Med letošnjimi novogoriškimi okrepitvami sta  trener Vasja Samec 
Lipicer in igralka Dajana Lucas (temna pri mreži). Foto: Igor Mušič
Med letošnjimi novogoriškimi okrepitvami sta trener Vasja Samec Lipicer in igralka Dajana Lucas (temna pri mreži). Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Po desetih letih krize bodo v boju za vrh spet dekleta Gen-I Volleyja, ki je angažiral dvanajstih enakovrednih odbojkaric in omogočil profesionalen način dela. Za ogrevanje pred ligo so Novogoričanke na turnirju v Potsdamu s 3:1 premagale turškega prvoligaša Türk Hava Yollari in poljsko BKS Bielsko-Biala ter pokazale, da letos tudi v evropskem pokalu challenge ne mislijo le sodelovati.

Tri močne ekipe

Na trenerski stol je sedel povratnik iz vrhunskih lig Vasja Samec Lipicer. Letošnje igralske okrepitve so Ana Zaplotnik (iz Calcita), koprska napadalka Dajana Lucas, hrvaška organizatorka igre, reprezentantka Klara Perić, italijanska prosta igralka Patrizia Zampedri, slovenski reprezentantki Tina Grudina in Pia Blažič ter povratnica po materinstvu in dolgoletna profesionalka na tujem Tina Lipicer Samec.

Prve tekme

Uvodne tekme primorskih prvoligašev, moški, v nedeljo - ACH Volley : Salonit (Tivoli, 19); ženske, danes - Luka Koper : Ankaran Hrvatini (OŠ Koper, 19); v nedeljo - Formis : Gen- I Volley (VŠD Hoče, 17).

K prvakinjam iz Maribora je pomočnik selektorja moške izbrane vrste Samo Miklavc iz Nove Gorice pripeljal kondicijskega trenerja, donedavnega odbojkarja Sašo Gadnika, v ekipi pa ima izkušenejšo tretjino državne reprezentance in kakovostno mladino. Naslova Štajerke ne bodo predale zlahka. Resen tekmec ostaja standardni finalist zadnjih let, kamniški Calcit, kamor sta k jedru iz lanske sezone iz Nove Gorice odšli sestri Špela in Polona Marušič, iz Kopra pa Tina Kaker.

Luka Koper je močnejša za trenerja Dragana Grmačo, Marino Cvetanovič in prosto igralko iz Nove Gorice Nadjo Simčič. Lanska ankaranska zasedba je močnejša za Hrvatico Marino Čorić, strokovni štab pa je po vrnitvi iz Italije okrepil prekaljeni analitik tekem Sebastjan Mavrič.

700.000 evrov je proračun ACH Volleyja.

ACH z resnimi zasledovalci

Uvodoma bo v nedeljo moški derbi prvenstva v Tivoliju, kjer bo pri skoraj nepremagljivemu ACH Volleyju gostoval Salonit Anhovo, lani tretja ekipa prvenstva. Slovenski prvaki nimajo več milijonskega proračuna (letos 0,7 milijona) kot v najboljših časih. Zvezdniške okrepitve so zgodovina. Kamničani in Kanalci niso več brez možnosti za kakšno presenečenje, vsaj v pokalu. ACH je letos precej primorsko obarvan. Pri njih so lanski Salonitov trener Andrej Urnaut ter kanalska odbojkarja Jure Okroglič in eden najboljših igralcev septembrskega SP, Jani Kovačič. Okrepili pa so se tudi Kanalci - najprej z navezo iz hrvaške reprezentance, nekdanjim selektorjem Igorjem Šimunčićem in igralcem Franom Peterlinom. Prišli so še srbski organizator Strahinja Kuburović in obetavna mladca iz novogoriškega drugoligaša, mladinski reprezentant Jakob Kavčič in Maj Nanut.

Calcit je močnejši za organizatorja Matijo Jereba in ruskega sprejemalca Dmitrija Babkova, od lani ostajata brazilski napadalec Maxson Pereira in reprezentant Sašo Štalekar. Ostala konkurenca v glavnem stavi na domače moči.


Najbolj brano