Pivo bo imelo leta 2027 drugačen okus

Sto naravovarstvenih organizacij je skupaj z WWF začelo evropsko kampanjo v bran vodi in za ohranitev EU okvirne direktive o vodah (ODV). Kampanja uporablja provokativne scenarije, slika temno prihodnost piva in želi s tem Evropejce spodbuditi k sodelovanju v javni razpravi Evropske komisije o ODV, ki bo potekala vse do 4. marca 2019.

V WWF provokativno opozarjajo na potrebo po ohranjanju direktive, ki ščiti vse vodne vire. Foto: WWF
V WWF provokativno opozarjajo na potrebo po ohranjanju direktive, ki ščiti vse vodne vire. Foto: WWF

LJUBLJANA > “Pivo je zvarek številnih sestavin, a vse se začne s kakovostno vodo. Predstavljajte si svet, v katerem vaše najljubše pivo smrdi, ima čuden okus in je videti kot umazana voda,” so nalašč provokativni v kampanji WWF, kateri se pridružuje približno sto nevladnih organizacij iz celotne Evropske unije, med njimi tudi Ribiška zveza Slovenije.

Cilj kampanje je preprečiti črni scenarij, zato pozivajo Evropsko komisijo, da ohrani direktivo, ki ščiti vse vodne vire; reke, potoke, jezera, mokrišča in podzemne vode. Prav zdaj namreč poteka vrednotenje direktive oziroma ocena njene ustreznosti.

Pivovarje skrbi kakovost vode

Čeprav se zdi črni scenarij morda pretiran, pivovarje resno skrbi prihodnost kakovosti vode v Evropi, zato so podali skupno izjavo, pod katero so podpisane tudi domače pivovarne Vizir, Crazy Duck, Trot, Human fish in Loo-Blah-Nah ter številne druge iz držav članic, ki podpirajo ODV v prvotni obliki.

“Šibka implementacija direktive držav članic EU je že sama zločin, a njihov trud, da jo oslabijo še preden komisija zaključi preverjanje ustreznosti, je korak predaleč. Pozivamo državljane EU, naj se pridružijo kampanji #Protect Water, da se bo njihov glas slišal do Bruslja,” pravi Andreas Baumüller, vodja kampanje iz WWF pisarne za evropsko politiko.

Sladkovodni ekosistemi so med najbolj ogroženimi na planetu. Danes kar 60 odstotkov voda v EU ni v dobrem stanju, ker države članice dovoljujejo rabo, ki povzroča trajno škodo (jezovi, neprimerna infrastruktura, netrajnostno kmetijstvo ...).

Nižanje kriterijev za naše vode je nedopustno

Države članice so se z direktivo zavezale, da uničevanje zaustavijo in dosežejo “dobro stanje” svojih voda najkasneje do leta 2027. 2027 je zato tudi leto, ko bo, tako navaja kampanja #Protect Water, pretekel rok uporabnosti dobrega piva.

ODV ponuja učinkovite mehanizme za reševanje glavnih pritiskov na naše vode, a države članice morajo povečati svoj trud in denarne vložke, če želijo cilje doseči do leta 2027, poudarjajo v WWF. Ker je rezultatov o izboljšanju malo, države članice razmišljajo, kako direktivo oslabiti in si zagotoviti več fleksibilnosti pri njenem izvajanju.

“Ideja, da bi znižali kriterije za naše vode, namesto da bi se aktivno trudili to dosegati, je popolnoma nerazumljiva. Govorimo o ekosistemih, ki podpirajo našo pitno vodo in našo prihodnost. Direktiva je ambiciozna, zato zahteva veliko politične volje in od nove vlade RS pričakujemo, da se bo aktivno vključila v ohranjanje direktive takšne, kot je,” pojasnjuje Neža Pošnjak iz WWF Adria.


Najbolj brano