Njegova glasba ostaja primorsko melodična

Jernej Rustja, študent kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani, doma iz vasice Brje na Vipavskem, je napisal več kot 35 glasbenih del. Med njimi izstopajo skladbe za zborovske sestave, saj je zelo zvest primorski, vipavski pevski tradiciji, pa tudi liturgičnim besedilom. V ustvarjanju sledi mojstrom klasicizma, navdušujeta ga tudi sodobna filmska in elektronska glasba.

Jernej Rustja je doslej napisal že več kot 35 glasbenih del.  Foto: Eva Semolič
Jernej Rustja je doslej napisal že več kot 35 glasbenih del.  Foto: Eva Semolič

Atmosfera, ki jo Jerneju Rustji omogočajo mama Andreja, učiteljica glasbe in zborovodkinja, oče Miran, zborovodja, učitelj glasbe, literarni in glasbeni ustvarjalec, ter sestra Sara, pianistka, je Jerneju že v rosni mladosti ponujala najrazličnejše glasbene radosti. V glasbeni šoli se je preizkušal v igranju violine, klavirja in kasneje tudi klarineta. Po končani Škofijski gimnaziji v Vipavi se je želel odtrgati od družinske tradicije, zato je vpisal študij fizike. A ga je kmalu opustil in ustvarjalno zatočišče poiskal v študiju kompozicije v razredu prof. Pavla Mihelčiča na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer trenutno pripravlja diplomsko nalogo. Odraščal je tesno povezan s kulturo petja v Vipavski dolini, kar odseva tudi v njegovem opusu: “Vokalna glasba je rasla v meni in se zbudila najprej kot pevcu v zborih, kjer sem jo spoznaval. Kmalu sem tudi notranje občutke prenesel na papir.”

Nastal je samospev Jutranji dan za bariton solo in klavir, nastale so zborovske skladbe za različne sestave, tudi otroške Ko mlado dekle, Sanjam o ljubezni, Luč luči, Davidov psalm, Hail Mary, Cesta samotnih … Nekatere so izvedli vrhunski sestavi, kot so Zbor slovenske filharmonije, Ipavska, Kraški slavček. Nova filharmonija je izvedla dve njegovi noviteti: priredbo ljudskega napeva Soča voda je šumela in Svetlobo veselja za dve oboi, dva klarineta, dva fagota in dva rogova.

Danes začenjamo novo sezono rubrike Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. Gost tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo Jernej Rustja. Predstavile ga bodo skladbe Pojem ti, Ples, Cesta samotnih, Onkraj podobe, Domača hiša, Pater noster, Haily Mary in Za resnico.

V kompozicijskem snovanju je izrazito naklonjen Mozartovim klasicističnim mojstrovinam in neoklasicizmu, na katerega je močno vplival Sergej Rahmaninov. Navdihuje ga tudi Marij Kogoj, a njegova glasbena izpoved vendar ostaja značilno primorsko tonalna in melodična: “Tendenca Akademije za glasbo je danes atonalnost, a ne morem mimo klasicizma in harmonij. Če imam na primer na voljo c, e, g, jim nikakor ne uspem dodati fisa. To je preprosto v meni. Sem tudi močno naklonjen durovski tonaliteti, in tudi kadar uporabim molovsko, ji dodam pridih dura. Sledim neoklasicističnemu slogu, čeprav me močno navdušuje tudi sodobna filmska glasba.”

Pri snovanju vokalnih skladb izbira preprosta besedila, ki so mu dobro razumljiva, posebej naklonjen pa je liturgičnim. Blizu mu je tudi popularna glasba, ob pomoči računalnika in elektronike pa je doslej ustvaril lepo zbirko pesmi: Pojem ti, Sonce v oblakih, Za resnico, Chasing the sun

Preizkuša se še kot zborovodja, zdaj vodi Moški pevski zbor Fran Zgonik Branik. O prihodnosti pa: “Vidim se v svoji sobi, kako ustvarjam za klavirjem.”  


Najbolj brano