Ko zapleše pogum

Otroška radovednost in pogum, pa tudi sočutje, iznajdljivost in še marsikatera tema, bodo v soboto ob 10.30 priplesali na oder Gledališča Koper. Opera in Balet SNG Maribor in koprski teater bosta pripravila primorsko premiero koprodukcije, glasbene pravljice Peter in volk.

S premiero baletne pravljice Peter in volk   se nadaljuje 8. gledališki festival za mularijo Svetilnik. Foto: Tiberiu Marta
S premiero baletne pravljice Peter in volk se nadaljuje 8. gledališki festival za mularijo Svetilnik. Foto: Tiberiu Marta

KOPER > Zgodbo o nadebudnem Petru, ki s pomočjo ptičke ujame strašnega volka, a ga ne pusti ustreliti, je ruski skladatelj Sergej Sergejevič Prokofijev v simfonično pravljico prelil leta 1936. Napisal jo je po naročilu tedanje direktorice Centralnega moskovskega otroškega gledališča, ki si je želela kratkega glasbenega orkestrskega dela, s pomočjo katerega bi otroci spoznavali glasbila. Svetovno slavo pa je doživela z Disneyevim istoimenskim risanim filmom leta 1946.

Baletno pravljico, ki sta jo tokrat zasnovala mariborski koreograf Gaj Žmavc in koprska režiserka Katja Pegan, je Prokofjev ustvaril za pripovedovalca in simfonični orkester, zdaj pa jo izvaja pihalni kvintet v priredbi italijanskega skladatelja Fabrizia Fontanota.

Volk je kapitalist

Dramaturg Miha Trefalt iz Gledališča Koper pojasnjuje, da je Prokofjev zgodbo napisal v času, ko je boljševiška Rusija v umetnosti z odlokom za vodilno umetnostno smer določila socialni realizem: “Pionirček Peter je bil nosilec vrlin, volk pa sinonim za vse, kar je ogrožalo revolucionarno Sovjetsko zvezo - kapitalistična ideologija na eni ter meščanska ideologija in disidentstvo na drugi strani.”

“Ta režija mi je bila v veliko veselje, saj sem se prvič srečala s tovrstno predstavo, ki zaradi igralca na odru ni ne čisto baletna ne klasična predstava,” pravi Katja Pegan, ki je vpeljala tudi nekaj novosti. Dogajanja ne umešča več na gozdno jaso, kjer v hišici ob ribniku živita Peter in njegov dedek, temveč v razkošen gledališki fundus, v katerem pripovedovalec kot dvorni čarovnik-režiser (igra ga Gorazd Žilavec)najprej oživi like, nato še člane komornega orkestra, od izvirnika pa se zgodba razlikuje tudi v tem, da hudobni volk Rački prizanese.

Predstavo so sooblikovali še Srečko Korošec (Peter), Tetiana Svetlična/Siniša Bukinac (Volk), Ema Perič (Ptička), Neja Hrastar (Račka), Lara Maher/Ines Uroševič (Mačka), Vadim Kurgajev in Vasilij Kuzkin (Lovca), Pihalni kvintet Opere SNG Maribor, scenografka in kostumografinja Vasilija Fišer, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, dramaturg Miha Trefalt in lektorica Metka Damjan


Najbolj brano