Želi si spremembe sistema upravljanja občine

Lista Aleša Bržana je na torkovem kongresu stranke za županskega kandidata potrdila Aleša Bržana. Samostojni občinski svetnik, ki je leta 2014 v boju za županski stolček zasedel drugo mesto, verjame, da morajo občani skupaj gledati predvsem naprej, za to pa je nujno vzpostaviti dvosmerno komunikacijo s prebivalci in ugotoviti njihove potrebe.

Lista Aleša Bržana je na torkovem kongresu stranke za županskega 
kandidata potrdila Aleša Bržana. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Lista Aleša Bržana je na torkovem kongresu stranke za županskega kandidata potrdila Aleša Bržana. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Kot je Bržan zapisal ob potrditvi kandidature, se občani Kopra prevečkrat obračajo nazaj in primerjajo današnji čas z obdobjem pred 16 in več leti.

"Skupaj moramo gledati predvsem naprej, se razvijati v nam boljšo, varno, zdravo in prijetno skupnost, ki nudi priložnosti mladim in urejene pogoje starejšim. Za to je treba začeti delati strateško, usklajeno in nujno vzpostaviti dvosmerno komunikacijo s prebivalci, ugotoviti dejanske potrebe. Razvoj občine je proces, ki se ga ne ustavlja, le primerno nastavlja in vodi," je prepričan.

Poleg aktualnega župana Popoviča so svojo kandidaturo za župana napovedali še Danijel Sertič (NSi), predsednik lokalnega odbora SD Marijan Križman in samostojna občinska svetnica Olga Franca, ki namerava kandidirati s podporo gibanja Skupaj. Medtem je svojo kandidaturo že vložil predsednik sveta krajevne skupnosti Za gradom Zlatko Gombar, ki kandidira z listo Dobre države. K vložitvi kandidature se nagiba tudi predsednik stranke Oljka Valter Krmac, ki pa bo svojo odločitev predvidoma najavil v prihodnjem tednu. Levica bo svojega kandidata predstavila v četrtek, medtem ko bodo v koprskem SDS ime, ki se bo potegovalo za županski stolček, izbrali na kandidacijski konferenci v ponedeljek. V Kopru se je oblikovala tudi širša skupina, ki h kandidaturi nagovarja Gašparja Gašparja Mišiča, ki pa se mora po posvetu z družino o tem še odločiti.

Program dela, ki ga še dopolnjujejo, je plod več deset obiskov terena, več sto pogovorov in več kot tisoč prejetih spletnih vprašalnikov, ki jih je Lista Aleša Bržana izvajala v preteklih mesecih.

Kot je Bržan danes še povedal za STA, se je za kandidaturo odločil, ker si želi spremembe sistema upravljanja občine in komuniciranja z občani. Med drugim je po njegovem mnenju treba spremeniti tudi statut občine in sistem nadzora nad občinskimi organi.

Čeprav z drugimi listami in strankami ni prišlo do poenotenja o skupnem kandidatu za prvi krog županskih volitev, pa po Bržanovih besedah z drugimi akterji iz opozicije ni vsebinskih razhajanj. Zato upa, da bo prišlo do povezovanja in podpore tistemu kandidatu, ki se bo uvrstil v drugi krog.

Svojo kandidaturo bo Bržan sicer predvidoma vložil še ta teden.


Najbolj brano