Zapleteno, nevidno in drago

Frekvence so dragocena dobrina vsake države. S tem sta se včeraj strinjala tako Boris Koprivnikar, nad katerega so se zgrnili očitki, da je podjetju BTC omogočil brezplačno in nenavadno dolgo testiranje tehnologije 5G v zameno za službo v tem podjetju, kot Zvone Černač, ki je v imenu SDS predstavil zahtevo za sklic seje odbora za nadzor javnih financ.

Ko države dajejo frekvence v komercialno rabo, zanje iztržijo milijone evrov. Denar, ki ga za nakup frekvenc odštejejo operaterji, gre v državne proračune, vsi uporabniki, ki s pomočjo teh frekvenc ustvarjajo različne storitve, plačujejo davke od svojega posla. Okolja, ki jih pokriva neka frekvenca, se lahko tehnološko razvijajo ...

Poleg kompleksnosti pa se frekvenc drži še ena smola: nihče jih ne vidi. Zaradi tega lahko tisti, ki se zavedajo njihove vrednosti, z njimi manipulirajo, ne da bi javnost trenila z očesom.

Kaj vse bo omogočalo omrežje 5G, si običajni ljudje ne moremo predstavljati. Že če se zadovoljimo z informacijo, da gre za gigabitne hitrosti, ki omogočajo prenos podatkov v realnem času in s tem med drugim odpirajo vrata za množični razvoj avtonomnih vozil, vidimo, da ima tehnologija 5G potencial, za katerim se skriva veliko denarja.

Poleg kompleksnosti pa se frekvenc drži še ena smola: nihče jih ne vidi. Zaradi tega lahko tisti, ki se zavedajo njihove vrednosti, z njimi manipulirajo, ne da bi javnost trenila z očesom. Razkritje novinarja Bojana Požarja, da naj bi se v zgodbi o Koprivnikarju, Akosu, SMC in BTC dogajalo prav to, je za javnost pomembno. Glede na to, da so se zadeve takoj lotili vsi pristojni organi, Požarjevi indici očitno niso brez osnove, čeprav bi jih nekateri radi prikazali kot zaroto stranke SDS.

Včeraj, ko je komisija DZ obravnavala to afero, je bil večkrat ponovljen očitek, da je bila zgodba dana v javnost zaradi bližajočih se lokalnih volitev. Prvi mož BTC Jože Mermal je namreč na liniji ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ga bo poskušal na volitvah spodnesti prav predsednik komisije za nadzor javnih financ Anže Logar.

To seveda ni nemogoče, ne zmanjšuje pa interesa javnosti, da od pristojnih organov izve, ali in kdo se je okoristil s frekvencami.


Preberite še


Najbolj brano