Šumi že, ampak kje?

Kdor ni medicinska sestra ali tehnik, si težko predstavlja, kako težko je breme dela v sistemu, ki razpada na vseh koncih. Kako naporno je preživeti noč v skrbi za trideset bolniških postelj ali delati štiri konce tedna zapored. Če bo javno odmevni ukrep šempetrske bolnišnice dosegel promocijski učinek ter spodbudil sistemski razmislek o kronični težavi, ki vsekakor ni le šempetrska, ampak državna, je to dobro. Ali bo od prenaročanja bolnikov, ki jih mučijo morda res ne smrtno nevarni, a vsekakor tudi ne prijetni, žolčni kamni, kakšna konkretna korist za ustanovo, pa je drugo vprašanje.

Malo verjetno je, da bi zavodu, ki nove medicinske sestre že mesece išče z lučjo pri belem dnevu, nenadoma uspelo nemogoče. Težko je verjeti, da mora vse breme kadrovskega pomanjkanja pasti ravno na en oddelek in da medicinskih sester ni moč prerazporediti. Ter da vodstvo bolnišnice ne more pomagati s plačili nadur in stimulacij ter drugimi kratkoročnimi ukrepi, ki bi vsaj nekoliko ublažili stisko. Vprašljivo je tudi, koliko medicinske sestre razbremeni odsotnost nekaj deset od tistih pacientov, ki v primerjavi z drugimi pravzaprav potrebujejo še najmanj nege. In kako bo zavod nadomestil zaostanek. Če bodo imeli zdaj dva meseca manj pacientov, jih bodo namreč konec leta imeli toliko več.

Šempetrski ukrep diši po populizmu. Verodostojnost odločitve pa načenjajo tudi očitna neskladja med zaposlenimi.

Nelogičnosti in nedomišljenosti je torej veliko. Ukrep diši po populizmu. Verodostojnost odločitev bolnišničnega vodstva pa načenjajo tudi očitna neskladja med zaposlenimi. Pred novinarji se je iskrilo med dvema zdravnikoma: strokovno direktorico in sindikalistom, ki sta pripovedovala vsak svojo zgodbo. Direktor zavoda pa je sredi srečanja z novinarji zapustil sobo, češ da ima bolj pomembno delo. Na novinarski konferenci, ki jo je sklical sam, tako sploh ni odgovarjal na vprašanja. In če je to pokazatelj ravni komunikacije v bolnišnici, bo svet zavoda, ki po besedah predsednice vodstvo podpira, v prihodnjih mesecih imel še veliko dela.

Strokovna direktorica je sicer priznala, da se je zgodil “šum”, a zdi se, da je šumov kar veliko. Rezanje dejavnosti na le enem od oddelkov pa vzbuja sum, da se obetajo merjenje moči in konflikti, ki šempetrski bolnišnici niso tuji. Če bo dogajanje v prihodnjih mesecih te sume postavilo na laž, bo to izvrstna novica. Predvsem za paciente ...


Preberite še


Najbolj brano