SD v Kopru v boj za županski stolček z Marijanom Križmanom

Kandidat koprskih Socialnih demokratov za župana bo predsednik lokalnega odbora stranke Marijan Križman, ki je prepričan, da je v Kopru čas za spremembe. SD se na lokalne volitve podaja pod geslom Koper enakih možnosti, na listi za občinski svet pa bo 24 kandidatov, od tega 13 žensk. Kot je ocenil Križman, gre za kombinacijo izkušenih in mladih.

Marijan Križman Foto: STA
Marijan Križman Foto: STA

KOPER > Med ključnimi točkami programa je nekdanji poslanec Marijan Križman na današnji novinarski konferenci izpostavil skrb za ranljivejše družbene skupine, gradnjo varovanih stanovanj in povečanje pomoči pri samooskrbi ter sprejem občinskega prostorskega načrta, "da bodo vsi vedeli, kaj se bo v tej občini gradilo in kje se bo gradilo".

Županski kandidat je nanizal še skrb za prebivalstvo podeželja, revitalizacijo starega mestnega jedra Kopra prek nižjih cen najemnin in obnovo osnovne infrastrukture, soodločanje občanov o proračunu prek instrumenta participativnega proračuna, namenjanje več denarja humanitarnim društvom in organizacijam ter enakomerno podporo vsem lokalnim športnikom in klubom.

Nenazadnje je za Križmana pomembno tudi ponovno omogočiti demokratične razprave, ustvariti primerne razmere za razvoj obrtništva in podjetništva ter zmanjšanje ladijskega hrupa in emisij iz koprskega pristanišča.

Na kandidatni listi za občinski svet bo 24 kandidatov, od tega 13 žensk. Križman je ocenil, da imajo "izkušene in mlade ljudi, s katerimi smo pripravljeni realizirati svoj program".

Križman na novembrskih volitvah pričakuje "zmagoviti" rezultat oziroma takšno število občinskih svetnikov, "da se bo v občinskem svetu Mestne občine Koper vzpostavila demokracija in odločanje s pogovorom, ne s tipkalnim orkestrom". Je pa županski kandidat priznal, da je bilo težko najti kandidate, saj "se niso ljudje pripravljeni izpostaviti pod takimi pogoji, kot vladajo v Mestni občini Koper za časa volilne kampanje".

Glede morebitnega sodelovanja z ostalimi opozicijskimi strankami in županskimi kandidati je Križman povedal, da za sodelovanje v predvolilnem času ni bilo potrebnega konsenza, vendar nameravajo z njimi ustvariti neke vrste simbiozo. Pri tem se bodo skušali dogovoriti o merilih obnašanja in iskanja rešitev ter podpreti skupnega kandidata v drugem krogu.

Križman je dodal, da se nameravajo srečati tudi z nekdanjim sodelavcem župana Borisa Popoviča Gašparjem Gašparjem Mišičem, ki se v javnosti omenja kot možni županski kandidat, čeprav dvomijo v iskrenost namenov tovrstne kandidature.

Županskih kandidatov bo v Kopru verjetno več, uradno pa je svojo kandidaturo za zdaj poleg aktualnega župana Popoviča najavil še kandidat NSi Danijel Sertič.


Najbolj brano