Regata, ki to ni bila

20. decembra 1968 je enajst ustanovnih članov sprejelo statut Jadralnega kluba Barkovlje Grljan in za vedno spremenilo jadralski šport v severnem Jadranu.

Primorci so v igro prvič resno posegli v 90. letih, na fotografiji je 
Gaia Legend. Foto: arhiv Barkolane
Primorci so v igro prvič resno posegli v 90. letih, na fotografiji je Gaia Legend. Foto: arhiv Barkolane

TRST > Zgodba najbolj množične regate na svetu se je začela v gostilni Miramare, kjer je skupina dveh trgovcev, mehanikov, delavcev, luškega uslužbenca, učitelja, zdravnika in gradbenika na ustanovni seji soglasno sklenila, da bosta temelja kluba odprtost in spoštovanje različnosti, kar so ponazorili tudi v logotipu društva, ki ga še danes krasi vodoravno zasukan simbol miru na trikotni rdeči podlagi.

Enajstim lastnikom pasar in guc so se nedolgo zatem pridružili še pomorščaki iz Grljana, za prvega predsednika pa so izvolili Giuseppeja Trombo. Da bi se lahko vključili v italijansko jadralno zvezo (FIV), so nato pričeli načrtovati športne dogodke, a ker jih sami niso znali izpeljati, so se po pomoč obrnili na Jadralni klub Adriaco. Tam so jim za tekmovanje dodelili zadnji prost termin sezone in drugo nedeljo v oktobru 1969 se je zgodila prva Barkolana.

K sodelovanju so povabili vsakogar, ki je imel jadrnico

Dogodek se je izvorno imenoval regata za Jesenski pokal, razlog, da je že od samega začetka pritegnil izjemno veliko tekmovalcev, pa se je skrival prav v preprostem DNK-ju kluba. K sodelovanju so namreč povabili vsakogar, ki je imel jadrnico in na ta način elitni šport prvič približali vsem krajanom. Odziv je bil osupljiv - v kleti predsednika Albana Zinija, kjer je športni direktor Elio Parladori zbiral prijave, se je zglasilo kar 51 posadk, prvo zmago pa je vknjižil Piero Napp, ki je z ženo večkrat nastopal tudi v slovenskem morju, najraje v Portorožu.

80-letnemu gospodu se po pol stoletja dosežek kljub mednarodni slavi ne zdi nič posebnega, saj srečanje ni imelo nikakršnega tekmovalnega naboja. Prve regate se spomni bolj kot druženja z najbližjimi ter nekakšno slovo od poletja ob hrani in pijači, kar je Barkolana za mnoge ostala vse do danes. Prav zato bo rdeča nit praznovanja 50. jubileja vrnitev h koreninam in spoštovanje tradicije. Za ta namen so organizatorji poleti ročno izdelali leseno pasaro, imenovano Barcolana50, spisali 320 strani obsežno knjigo z naslovom “Barcolana, morje zgodb” in izdali priložnostno znamko, ki bo podobo tržaškega zaliva ponesla po svetu, tako kot v starih časih - na razglednicah in pismih.


Najbolj brano