Ker ni sester, tudi bolnikov ne bo

Trideset pacientov je v petek dobilo telefonski klic z obvestilom, da bodo še nekaj časa čakali na že razpisane operacije žolčnika in kile ter druge ne nujne posege v šempetrski bolnišnici. Koliko časa, je vprašanje, na katerega nihče ne zna točno odgovoriti.

   Ukrep so predstavili  (z leve) predsednica sveta zavoda Anita Manfreda, direktor Stanislav Rijavec, strokovna direktorica Dunja Savnik 
Winkler in glavna medicinska sestra Klara Bavčar. 

 Foto: Leo Caharija
Ukrep so predstavili (z leve) predsednica sveta zavoda Anita Manfreda, direktor Stanislav Rijavec, strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler in glavna medicinska sestra Klara Bavčar.  Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI > V vodstvu bolnišnice zatrjujejo, da je razlog za nenavadni ukrep pomanjkanje medicinskih sester, a ne vedo, kdaj ter kako bodo ta kronični problem rešili. Statistika, pravi direktor šempetrske bolnišnice Stanislav Rijavec, je neizprosna: “Junija smo se pogovarjali o tem, da primanjkuje vsaj 25 srednjih medicinskih sester. Od takrat nas je zapustilo še 2o delavk. Prišli smo do faze, ko se primanjkljaja z dosedanjim načinom dela ne da več kompenzirati.” Ker je bil največji odliv kadra ravno z abdominalne kirurgije, so se odločili za preložitev operacij. Možnosti, da bi medicinske sestre prerazporedili med oddelki, zagotavljajo, ni.

Rijavec meni, da ukrep “ni tako rigorozen, kot se morda zdi.” Kot je poudarila strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler, operacij namreč niso odpovedali, temveč so jih le prestavili. Pacienti sicer novih datumov še niso dobili: “Naš cilj je, da kadrovske zaplete rešimo do 19. novembra. Kljub prazničnemu obdobju naj bi bili vsi pacienti, ki smo jih prenaročili, operirani do 15. januarja.” Pa bodo res? In iz katerega rokava bo vodstvo bolnišnice v nekaj tednih potegnilo čudežno rešitev za težavo, ki je kronična in se je od poletja do danes, kljub zavedanju o tem, da se razmere približujejo kritični meji, samo poglobila?

45 medicinskih sester naj bi manjkalo v novogoriški bolnišnici.

Bolnišnica bo sklenila sedem podjemnih pogodb z nekdanjimi zaposlenimi. Z razpisom iščejo 24 medicinskih sester. Ampak razpisi so nenehno odprti, prijav pa ni. Upajo, da bo tokrat drugače.

36 postelj, ena medicinska sestra

“Delal sem šest nočnih izmen. Vmes sem bil en dan prost.” “Če bi imela dva prosta vikenda na mesec, bi bilo to, kot da sem na dopustu.” “V nočni sem sama za 36 postelj.” “Pacienti so vse bolj zahtevni, nas je vse manj, odnosi so vse slabši in delo vse težje. To je začaran krog.” To je le nekaj vtisov medicinskih tehnikov, ki skozi osebno izkušnjo opisujejo posledice kroničnega pomanjkanja osebja, ki pesti vse slovenske bolnišnice.

Silvan Saksida

zdravnik

“To je ukrep, ki gre na škodo pacientov. Sprejet je bil proti volji abdominalnih kirurgov. Ti so bili deležni pritiskov in niso sodelovali pri izbiri pacientov, ki so jim prestavili posege.”

Na to, da je težava pereča in huda, opozarjajo in so znova opozorili predstavniki treh sindikatov, ki združujejo zaposlene v zdravstveni negi. “Odhajajo medicinske sestre z večletnimi izkušnjami, prihajajo pa pripravnice, ki se morajo vsega še naučiti,” je poudaril Dalibor Paljić. Matjaž Mrhar se je vprašal: “Zakaj bi se kdo zaposlil v bolnišnici, ne le kot sestra, temveč tudi kuharica, čistilka, strežnica, če lahko v sosednji firmi dobi enako ali boljšo plačo brez sobot, nedelj, praznikov in izmenskega dela?” Klemen Šuligoj je opozoril: “Za zdaj imajo v sosednji Italiji dovolj delovne sile z juga svoje države, ampak to se lahko hitro spremeni in s Primorske bodo sestre odhajale čez mejo, tako kot zdaj s Koroške in Štajerske odhajajo v Avstrijo.”

Težava je torej realna in huda, številka 45 je po mnenju nekaterih v bolnišnici celo bistveno premajhna. A kot opozarjajo zdravniki, prelaganje operacij ni prava rešitev.

Klemen Šuligoj

sindikalist

“Za zdaj imajo v sosednji Italiji dovolj delovne sile z juga svoje države, ampak to se lahko hitro spremeni in s Primorske bodo sestre odhajale čez mejo, tako kot zdaj s Koroške in Štajerske odhajajo v Avstrijo.”

Črtanje iz čakalne vrste

Vodstvo bolnišnice je odločitev opisalo kot nujno za varnost pacientov, zeleno luč, je povedala predsednica Anita Manfreda, ji je dal tudi svet zavoda. Silvan Saksida pa je v imenu sindikata Fides in Zdravniške zbornice poudaril, da je “ukrep pretiran in nedomišljen.” Na tako rekoč vseh oddelkih, zatrjuje Saksida, delo teče le ob “izjemni požrtvovalnosti medicinskih sester.” Odpovedovanje posegov, ki pomeni tudi izgubo prihodka za zavod, meni Saksida, ne pelje nikamor. Zdravniki so zato vodstvo pozvali, naj znova premisli in najde druge rešitve.

“To je ukrep, ki gre na škodo pacientov. Sprejet je bil proti volji abdominalnih kirurgov. Ti so bili deležni pritiskov in niso sodelovali pri izbiri pacientov, ki so jim prestavili posege,” je povedal Saksida. In strokovna direktorica, ki je prej trdila, da je odločitev nastala v soglasju med kirurgi, njo in novim vodjem kirurške službe Danijelom Bešičem Loredanom, je na koncu priznala, da je “morda nastal komunikacijski šum.” Zanikala pa je govorice, da naj bi bili kirurgi precej nezadovoljni z novim predstojnikom: “Novi vodja kirurške službe podporo ima. Zato je tudi kandidiral na to delovno mesto. Ostaja v dobrem sodelovanju s prejšnjim predstojnikom. Ne bojim se, da bi se znotraj kirurške službe odnosi poslabšali.”

Dunja Savnik Winkler

strokovna direktorica

“Naš cilj je, da kadrovske zaplete rešimo do 19. novembra. Kljub prazničnemu obdobju naj bi bili vsi pacienti, ki smo jih prenaročili, operirani do 15. januarja.”


Komentar novinarja

Vesna Humar

Šumi že, ampak kje?

Kdor ni medicinska sestra ali tehnik, si težko predstavlja, kako težko je breme dela v sistemu, ki razpada na vseh koncih. Kako naporno je preživeti noč v skrbi za trideset bolniških postelj ali delati štiri konce tedna zapored. Če bo javno odmevni ukrep šempetrske bolnišnice dosegel promocijski učinek ter spodbudil sistemski razmislek o kronični težavi, ki vsekakor ni le šempetrska, ampak državna, je to dobro. Ali bo od prenaročanja bolnikov, ki jih mučijo morda res ne smrtno nevarni, a vsekakor ...

Preberi več

Najbolj brano