Iz stripa v dnevno sobo

“Bil je star in utrujen! In tega se je zavedal. Odšel je proti sončnemu zahodu. Bo šel v tiho legendo? Ali bo postal zgolj mit?” se o Jazbecu, svojem nabritem liku, v tretjem delu stripovske trilogije sprašuje avtor Marko Kociper. Odgovor se te dni glasi: Jazbec se je zatekel v koprsko Meduzo, kjer se bo za mit izdajal do januarja.

 Foto: Maja Pertič Gombač
Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > Plod sodelovanja Obalnih galerij Piran ter Stripburgerja in Foruma Ljubljana je prva od treh razstav domačih avtorjev stripa, ki se bodo zvrstili v treh razstavnih sezonah - Marku Kocipru bosta predvidoma sledila Andrej Štular in David Krančan.

Leta 1969 v Železnikih rojenemu Kocipru so prvi samostojni stripovski album Svinjsko dobrih 8 let leta 1999 izdali prav v Kopru, pri Društvu prijateljev zmernega napredka. Odtlej je izšlo še sedem njegovih albumov, sodeloval je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v tujini in doma (med drugim leta 2014 v Loži na razstavi Slast), stripe pa je izdajal tudi v Mladini, Poletu, kajpada Stripburgerju, Apokalipsi, Literaturi ... Risarsko mojstrstvo je prelil tudi v stripe po literarnih predlogah, med katerimi gotovo izstopa pridiga Sveta jezaVinka Möderndorferja, ki je leta 2012 zaživela še v samostojni izdaji. In je te dni na ogled tudi v Kopru.

Erotika, satira in še kaj

A v galerijo Meduza je Marko Kociper na originalnih risbah (in eni grafiki) pripeljal zlasti svojega najprepoznavnejšega junaka - Jazbeca. Je “nič kaj kreposten lik - zabušant, ženskar in neskromen pivec” ter “prefinjen prevarant” - ta talent trenira predvsem na ljudeh z zvezd, ki naseljujejo in po delčkih kupujejo Zemljo, v lasti pa imajo nemalo zanimivih visokotehnoloških naprav. Jazbečeve peripetije se že začnejo s strojem za spremembo spola.

Tudi razstava, naslovljena Jazbec in tretji svet, s katero avtor napoveduje nadaljevanje doslejšnje Jazbečeve trilogije, vsebuje obilico obeh temeljnih sestavin Kociprovih stripov: erotike in satire. Slednja navdih neizogibno črpa tudi iz domačega vsakdana, zato sta Kociper in Jazbec nujno kritična, pikra, a vselej tudi humorna.

In prav tak je tudi Jazbečev svet, ki se predstavlja v Kopru. A tudi zato je postavitev, ki je že med pripravo po poročanju kustosinje Obalnih Galerij Tatjane Sirk vzbudila veliko zanimanja mimoidočih, vse prej kot klasična razstava slik. Stripovske izvirne risbe (tuš na papirju) pomembno dopolnjujejo skulpture Roka Moharja in Marka A. Kovačiča ter Jazbečeva dnevna soba, svojevrstna ambientalna inštalacija, v kateri na steni med drugim visi prepoznavna junakova oprava.

“S tovrstnimi razstavami želimo pri Stripburgerju pokazati, da strip seže širše. Tako kot se je stripovski festival Tinta iz Ljubljane te dni prelil tudi v Kranj in Koper, se lahko strip spremeni v tridimenzionalne objekte. Dokazati želimo, da je strip ne le zanimiva, temveč tudi vsestransko navdihujoča forma,” je na petkovem odprtju poudarila Katerina Mirović, kuratorica razstave, urednica in nasploh ena od najbolj dejavnih promotork stripa pri nas.

Iz stripa so se v skulpture malega formata, ki so tudi na prodaj, tokrat prestavili Jazbečev spomenik in Jazbec po spremembi spola ter osrednja, v domnevni naravni velikosti izdelana Puščavska roža. Poglavarka vseh ljudi z zvezd nastopa v zadnjem delu stripovske trilogije, ki bo pri Stripburgerju dobila nadaljevanje v začetku prihodnjega leta.

Junak malih ljudi

Kipar Marko A. Kovačič je na odprtju kot priznani raziskovalec plastosov ter poznavalec in proučevalec lika Jazbeca dr. Skavčenko zbrane vodil skozi razstavo. “Za Jazbeca prihodnost in preteklost ne predstavljata večjih ovir - njegova zmožnost transformacije in komunikacije z vesoljci sta ga pripeljala do slave, zato mu narod sledi, saj je za malega človeka pripravljen narediti marsikaj - spremeni se tudi v predsedniškega kandidata, izda koledar - sicer zgolj pomlad, poletje, po zgledu našega predsednika,” je med drugim povedal dr. Skavčenko. Po razstavi “o legendi, ki že petnajst let naseljuje naše vizualne čute in miselne procese” bo do januarja, ko bodo Jazbeca nepreklicno izselili, obiskovalce zagotovo vodil vsaj še enkrat.

Marko Kociper se odprtja žal ni mogel udeležiti, si je pa razstavo očitno še pred tem ogledal čisto pravi jazbec. Ta je po tleh galerije pustil svoje sledi, bodisi od šoka ali od preobilice lepega pa je v galeriji tudi dobesedno pustil svojo kožo.


Najbolj brano