Čipke z močjo ognja

Klekljarice Črnega Vrha in okolice so leto dni klekljale oltarne prte za svojo cerkev. V nedeljo so z blagoslovom zaživeli svoj namen združevanja in solidarnosti. Odlično sklekljanim je vzorce narisala Maja Svetlik, risarka Čipkarske šole Idrija.

Novi oltarni prti z izvirnimi čipkami so delo kar 35 čipkaric iz 
Črnega Vrha in okolice. Foto: Saša Dragoš
Novi oltarni prti z izvirnimi čipkami so delo kar 35 čipkaric iz Črnega Vrha in okolice. Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH > Nedeljska maša v cerkvi sv. Jošta je bila še posebej slovesna. Oba župnika - bivši Srečko Vončina in sedanji Iztok Mozetič - sta blagoslovila klekljane prte, ki jih je namensko za pet oltarjev sklekljalo kar 35 klekljaric.

Njihova je tudi pobuda, da s prti z izvirnimi čipkami polepšajo domačo, sicer imenitno cerkev. Prej so namreč same ali skupaj s čipkaricami iz Primorske in Slovenije z novimi prti opremile cerkve na Brezjah, na Sv. Gori, v Strunjanu, v Lurdu, stolnico v Ljubljani in lani naposled še na Ligu nad Kanalom. Odlična domača učiteljica klekljanja Anka Jamšek je prevzela taktirko. Izkušena risarka vzorcev iz Čipkarske šole Idrija, ki je prej narisala papirce za za opremo šestih slovenskih cerkva s klekljanimi prti Maja Svetlik pa je skupne ideje povzela v ognjeno zgodbo svetlobe, upanja, solidarnosti in združevanja.

Vsak od petih oltarjev ima glavno čipko in svojo svetopisemsko zgodbo. Na daritvenem je denimo pet hlebov in dve ribi, s katerimi je Jezus nahranil ljudi, Marijin ima srce obdano s sedmi vrtnici do glavnega, ki ima v čipko postavljeno hostijo.

“Vse slike so obdane s plameni, ki se ponavljajo v vseh elementih. Obračajo se drug proti drugemu in dvigajo v nebo. Plameni grejejo, nam kažejo luč v temi in se med seboj prepletajo. Tako kot se vsakodnevno srečujemo, prepletamo, razhajamo in puščamo sledi mi,” je pomen snežno belih čipk z ognjeno močjo razložila Jamškova. V pedantnem idrijskem risu so jih klekljarice izdelale perfektno. Medse so povabile kolegice iz sosednjih krajev in Idrije in v prte vklekljale več kot dva tisoč ur. Rekorderka kar 300. Ko so jih v nedeljo izročile namenu, so bile upravičeno ponosne.


Najbolj brano