Mladi si želijo ostati doma

V Mladinskem svetu Ajdovščina obeležujejo 15-letnico delovanja in prizadevanj, da bi se glas mladih v lokalni skupnosti bolje slišal. Letos sprejeta nova strategija za mlade poleg uveljavljenih prinaša še dodatne ukrepe za podporo tej generaciji. V prihodnjih petih letih bosta v ospredju zaposlovanje in stanovanjska politika.

 Mladinske organizacije in strategijo so predstavili tudi na Dnevu za 
mlade.  Foto: Alenka Tratnik
Mladinske organizacije in strategijo so predstavili tudi na Dnevu za mlade.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Mladinski svet Ajdovščina, ki povezuje osem mladinskih organizacij, je nastal z namenom, da združi moči in glas mladih v ajdovski občini, in to še v času, ko se je pogosto izpostavljalo, da je ta generacija apatična. Z uspešnim delom je postal primer dobre prakse, kako je mogoče med mladimi krepiti odgovornost in solidarnost. Začeli so opozarjati na odhajanje izobraženih mladih iz občine, stanovanjske probleme ter probleme zaposlovanja ter zdravja.

“Najodmevnejši projekt in bistvena pridobitev je bila gradnja Hiše mladih v Palah in vzpostavitev mladinskega centra. S tem smo dobili hišo, v kateri lahko delujejo društva in organizacije za mlade, kjer se zbiramo, gremo na pijačo, koncerte,” je ob jubileju povedala njegova predsednica MSA Melita Semič.

Strategija ne bo le črka na papirju

Strategija za mlade 2019-2023 med ukrepi vsebuje vzpostavitev novega izobraževalnega programa na SŠ Veno Pilon, podeljevanje štipendij za lokalno pomembne ali deficitarne poklice in občinske štipendije za socialno ogrožene, delovanje posvetovalnega telesa Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanje mladih na lokalnem trgu dela, zagotavljanje in izvajanje senčenja na delovnem mestu za dijake ajdovske srednje šole, obnovo stanovanj zasebnih lastnikov v zameno za omogočanje podnajema stanovanj mladim in mladim družinam, subvencioniranje komunalnega prispevka za mlade in mlade družine ter ajdovsko mladinsko kartico.

Mladi si želijo ostati in delati v domači občini

Korak naprej je bil sprejem Strategije za mlade od leta 2013 do 2018, kjer so v sodelovanju z občino zastavili ukrepe za izboljšanje svojega položaja. Občina pa je z vsakoletnim akcijskim načrtom namenila proračunski denar konkretnim ukrepom za razvoj njihovih dejavnosti in spodbujanje čim hitrejšega osamosvajanja generacije med 15. in 29. letom, ki predstavlja 14,7-odstotni delež prebivalstva občine.

Pred dnevi je občinski svet potrdil Strategijo za mlade za obdobje od 2019 do 2023. Kot je pojasnila Semičeva, so v njej obdržali ukrepe, ki so se izkazali za učinkovite, in dodali nove. Obravnava osem področij. “Najbolj smo se osredotočili na stanovanjsko politiko in zaposlovanje, saj si mladi želijo ostati in delati v občini Ajdovščina,” je povedala.

Melita Semič

predsednica MSA

“Najbolj smo se osredotočili na stanovanjsko politiko in zaposlovanje, saj si mladi želijo ostati in delati v Občini Ajdovščina.”

Zgled drugim

Z mladimi se v ajdovski občini že pet let ukvarja tudi Inštitut za mladinsko politiko, ki med drugim spodbuja občine, da mladim s sistemskimi ukrepi na področju zaposlovanja, stanovanj in izobraževanja pomagajo pri osamosvajanju. Naziv Mladim prijazna občina so doslej podelili 29 občinam, ajdovski med prvimi. V. d. direktorice Nina Bavčar Čargo ugotavlja, da se je v tem obdobju položaj mladih v občini izboljšal.

“Vzpostavljeno je delovanje Hiše mladih, vedo, da obstaja mladinski svet, na katerega lahko naslavljajo vprašanja, in za ukrepe, ki jih občina že izvaja, vzpostavljen je učinkovit sistem obveščanja. Lahko rečemo, da je področje mladih v občini v primerjavi z ostalimi regijami v Sloveniji zgledno urejeno. Vedno pa je mogoča nadgradnja, kar bomo poskušali narediti z novo strategijo za mlade,“ je povedala.

2828 mladihmed 15. in 29. letom je v občini Ajdovščina.


Najbolj brano