75. obletnica Slovenske protifašistične ženske zveze

21. novembra 1943, le dober mesec po prvem kongresu Slovenske protifašistične ženske zveze v Dobrniču (17. in 18. oktobra 1943), je bilo prvo zasedanje Slovenske protifašistične ženske zveze Slovenije za Pivško okrožje v Orehku. O tem priča spominska plošča, postavljena 1983 leta na nekdanji Severjevi hiši.

 Foto: Olga Knez
Foto: Olga Knez

OREHEK > 75. obletnico so domačini proslavili v novem kulturnem domu v Orehku, kjer je zbrane pozdravila predsednica postojnskega Ženskega veteranskega društva Dobrnič Bruna Olenik.

Predsednica Ženske veteranskega društva Dobrnič Vera Klopčič pa je v slavnostnem govoru poudarila, da se je žensko gibanje krepilo v vseh pomembnih trenutkih novejše svetovne zgodovine in se izoblikovalo kot svobodomiselna, miroljubna in povezovalna življenjska sila. Zbrane je povabila tudi na osrednjo proslavo v počastitev 75. obletnice 1. kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze, ki bo 14. oktobra v Dobrniču s slavnostno govornico Tamaro Blažina.

Predsednica Zveze borcev za vrednote NOB Prestranek Martina Križaj pa je spomnila, da je bila leta 1943 na zasedanju v Orehku prisotna tudi narodna herojina Zora Rupena - Katja. Kulturni program so oblikovali recitatorja Igor Rojc in Samanta Horvat, ljudska pesnica Ana Horvat, recitator in solist Rafael Zorko ter kantavtorica Marjetka Popovski.


Najbolj brano