Predvolilna Čudolandia

Tudi nepoznavalec slovenske politike ali povsem naključni gost ene od potniških križark bi ob sprehodu skozi Koper prišel do spoznanja, da je mesto sredi čudnega obdobja. Gradbeni odri, bagerji, odprti kanali, trakovi, ki označujejo gradbišča, na vsakem koraku opozarjajo, da so lokalne volitve pred vrati. In da oblast misli na ljudstvo in krajane, za njihov dobrobit pa poskrbi z novim pločnikom, obnovljenim pročeljem, asfaltiranim parkiriščem, okrasitvijo ...

Dejstvo, da si precej občanov takšnih “pridobitev” ne želi, lahko pustimo ob strani, kakor tudi argument, da je bolje vsaj v predvolilnem obdobju nekaj zgraditi, v nasprotju z nekaterimi občinami, kjer takšnega “gradbenega dogajanja” ni niti pred volitvami. Če bi bilo res tako, bi občinska oblast, ki bi ji šlo za dobrobit občanov, nove pridobitve nekako porazdelila skozi vsa štiri leta mandata. Tako pa se v funkciji pridobivanja naklonjenosti in lišpanja zunanje podobe dogajajo nerodnosti, županovi nasprotniki bi rekli napake, ki prav v ničemer ne izboljšujejo življenja ljudi. Posledica je, da se je po “izboljšavah” osnovnega projekta del igrišča za odbojko na mivki udrl, v nasprotju z načrtom pa na omenjenem igrišču v tem poletju ni švignila niti ena žoga. V veliki vnemi po končanju investicije pred volitvami na Brolu, enem od osrednjih mestnih trgov, so tako odgovorni pozabili obvestiti tam stanujoče, da bo nekaj tednov dostop do njihovih hiš moten, parkirišč, do katerih je bilo že prej težko priti, pa še manj. Avtomobile ob robu cestišča, s čimer bi sprostili dvosmerni promet, so začeli umikati šele tretji dan po začetku gradnje. Niti čudenja (in slabe volje) staršev, ki so nepričakovano imeli težave pripeljati svojega otroka do glasbene šole, ne gre zanemariti. Še več čudenja pa povzroči informacija, da je v naslednjem mandatu predvidena celostna prenova taistega Brola, ki je sicer res potreben obnove. Iz povsem istega miselnega vzorca izhaja tudi odločitev o postavitvi novoletnega okrasja v obdobju, ko se po ulicah sprehajamo v kratkih rokavih.

Sicer pa Koper in njegov župan ne predstavljata izjeme, tudi v drugih občinah se dogaja podobno, le da se v Kopru predvolilna gradbena dejavnost potencira do absurdnosti. V tej predvolilni naglici in hitenju pa Koper dejansko vse bolj postaja prava Čudolandia, kot so snovalci poimenovali prednovoletno okrasitev Ukmarjevega trga.


Preberite še


Najbolj brano