Ima Strmčnik vsaj dva protikandidata?

Na prvi pogled se zdi, da bo politična jesen v Ankaranu dolgočasna, saj še nobena politična stranka ni ponudila alternative vladajoči listi Radi imamo Ankaran aktualnega župana Gregorja Strmčnika. A po našem poizvedovanju stranke napovedujejo, da bodo volilcem ponudile vsaj še dva županska kandidata.

Franci Matoz ne potrjuje in ne zanika svoje kandidature za župana 
Ankarana s podporo stranke Slovenija za vedno Borisa Popoviča. Foto: STA
Franci Matoz ne potrjuje in ne zanika svoje kandidature za župana Ankarana s podporo stranke Slovenija za vedno Borisa Popoviča. Foto: STA

ANKARAN > Ni skrivnost, da se bo Gregor Strmčnik potegoval za še drugi županski mandat, njegova lista Radi imamo Ankaran pa za večino v občinskem svetu. Na zadnjih lokalnih volitvah, prvih ankaranskih, je njegova lista dobila osem sedežev v občinskem svetu, kar ji je zagotovilo absolutno premoč. Opozicijske sedeže sta zasedli le stranki Slovenija za vedno s prvim nosilcem Gašparjem Gašparjem Mišićem, prav tako edinim Strmčnikovim županskim protikandidatom (dobila je tri svetniška mesta) in Ankaran je naš (z enim svetniškim mandatom). Za glasove volilcev se je sicer potegovalo še šest strank: Desus, ki je prejel 99 glasov, SMC, ki jo je volilo 92 volilcev, stranka Oljka, ki je dobila 75 glasov, SD, ki mu je svoj glas zaupalo 41 Ankarančanov, NSi z 31 prejetimi glasovi in nazadnje SDS, ki je prepričala zgolj 22 volilcev.

Glede na to, da Gašpar Gašpar Mišić, doslej prvi mož ankaranske opozicije, razmišlja o volilni tekmi v koprski občini, aktiven pa je tudi v piranski, je na mestu vprašanje, kaj bo v Ankaranu ostalo od stranke Slovenija za vedno, ki jo vodi Boris Popovič. No, v stranki so nam zagotovili, da bodo imeli svojega kandidata za župana in listo za občinski svet. O imenih zaenkrat še nočejo govoriti, ankaranske govorice, da bodo za župana kandidirali odvetnika Francija Matoza, pa kar ne ponehajo. Ta našega vprašanja, ali se podaja v politično tekmo, ni ne potrdil ne zanikal, v stranki pa so povedali, da bo informacija znana do 18. oktobra, ko poteče rok za sprejemanje kandidatur za župana in člane občinskega sveta.

Poleg tega naj bi bilo te dni znano, ali se bo za skupnega županskega kandidata odločila morebitna strankarska naveza SD in SMC v sodelovanju z nekaterimi civilnimi iniciativami, ki so že predlagale svojo listo kandidatov. Jadran Pišot iz ankaranske SD nam je potrdil, da stranke razmišljajo o skupnem nastopu na volitvah, do konca tedna pa naj bi se dokončno odločile, ali bodo imele tudi svojega županskega kandidata. V tem trenutku se omenja ime Ivana Kluna, dokončen odgovor pa bodo prinesli šele prihodnji dnevi. Gotovo pa je, da stranka Levica ne bo vstopila v koalicijo z nobeno politično stranko, pravi Alan Medveš, koordinator lokalnega odbora Istra. “Na prihajajočih lokalnih volitvah 18. novembra bomo nastopili samostojno.


Najbolj brano