Galerijo dojema kot svoj delovni prostor

Začetek nove razstavne sezone so v Mestni galeriji Nova Gorica pospremili s petkovim odprtjem razstave Rene Rusjan. Na ogled bo do 26. oktobra.

Rene Rusjan (za mikrofonom) razvija teme, ki so večne, aktualne, lokalne in obenem globalne. Foto: Tadej Hrovat
Rene Rusjan (za mikrofonom) razvija teme, ki so večne, aktualne, lokalne in obenem globalne. Foto: Tadej Hrovat

NOVA GORICA > Rene Rusjan (1962), Goričanka po rodu, se obširneje predstavlja po letu 1988, ko je imela prvo samostojno razstavo v Galeriji Meblo. Na otvoritvi sta njeno delo predstavila umetnostna zgodovinarka Saša Nabergoj in galerist Primož Nemec.

Predstavitev več kot 30-letne umetniške prakse Rene Rusjan je zasnovana kot prostorska situacija, sestavljanka kosov, umetniških del, dokumentov in fragmentov.

S to razstavo se končno predstavlja tudi v Mestni galeriji v Novi Gorici, ki jo v zadnjih letih vedno znova naseljuje, a doslej kot mentorica, kustosinja in predavateljica. Tokrat je prvič v vlogi umetnice in z veliko, nepregledno razstavo, pravzaprav vmesno postajo, ki že zdaj čaka na nadaljevanje. “Prostor v galeriji dojemam v celoti kot svoj delovni prostor, ki ga začasno naselim, ki ga uporabljam, vanj vabim tudi publiko. Seveda se vzpostavi kot delovni prostor med postavljanjem, a naj tudi kasneje zadrži to atmosfero, le da se odpro vrata. Želim dejansko užiti galerijo kot delovni prostor, veselim se dni postavljanja in aktivnosti v njem po odprtju razstave. Kot v ogromnem ateljeju, kjer imaš kotičke za postavitve del, kotičke za delo, kotičke za študij, za brskanje po arhivih,” pravi umetnica.

“Avtorica odpira različne poglede in vstope v umetniško delo, kjer praviloma na različne načine, a vedno premišljeno, vpleta tudi druge,” pa je v razstavnem katalogu zapisala Saša Nabergoj. “Tako umetnike kot gledalce. Vendar pa se nikoli več ni vrnila h kiparstvu, pač pa je za svoje postavitve začela uporabljati različne medije,” je še zapisala Nabergojeva.

Rene Rusjan je začela delati kot kiparka, po tej fazi pa je “v središče svoje prakse postavila komunikacijo; postala je zbiralka in pripovedovalka zgodb, ki jo zanimajo spomini, spomini prostora, spomini ljudi, spomini človeštva. Teme, ki jih razvija, so večne, lokalne in obenem globalne in vedno znova aktualne.”

Diplomirala je na oddelku za kiparstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Razstavljala je na velikih selekcioniranih in preglednih razstavah, imela samostojne razstave v uglednih galerijah, a vse bolj so jo zanimala okolja izven galerij in projekti, ki komunicirajo drugače. Ukvarja se s povezovanjem čezmejnega prostora obeh Goric, tako skozi projekte s študenti kot akademije in univerze. Je članica skupine, ki je pripravila zasnovo za kandidaturo Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture leta 2025.  


Najbolj brano