“To je totalen nesmisel in kič, ki tja ne sodi”

Od 546 anketirancev, ki so na spletni strani Primorskih novic odgovorili na vprašanje, ali se jim zdi smotrno, da koprska občina nameni več kot pol milijona evrov za novoletno okrasitev mesta, jih je kar 432 odgovorilo negativno. Le 114 glasovalcem se zdi ta povsem predvolilna poteza občine smiselna.

Krožišče pri stadionu že krasi nogometna žoga na podstavku z 
osvetljenim napisom FC Koper. Foto: Nataša Hlaj
Krožišče pri stadionu že krasi nogometna žoga na podstavku z osvetljenim napisom FC Koper. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > “Ne gre zgolj za novoletno okrasitev, temveč za dekorativno osvetlitev mesta, s katero želi občina podaljšati že tako pestro turistično sezono čez vse leto,” se branijo v občinski upravi, a ne gre pozabiti, da bodo lučke prižgali v drugi polovici novembra, torej tik pred volitvami.

Denar bi lahko skrbneje zapravili

Krajinska arhitektka Ana Kučan meni, da gre za pretiravanje. “To je totalen nesmisel in kič, ki tja ne sodi. Že Ljubljana je na meji,” je kritična. Razmišlja, da bi lahko občina denar, ki ga je namenila za novoletno dekoracijo, skrbneje zapravila. “Denimo za kakovostno krajinsko ureditev enega vrtca, za kar bi porabili približno 300.000 evrov,” predlaga.

Ana Kučan

krajinska arhitektka

“S tem prehitevanjem v času so se odrekli čarobnosti, izničili so magičnost pričakovanja.”

Po njenih besedah bi morali praznično razsvetljavo prižgati po 20. decembru. “S tem prehitevanjem v času so se odrekli čarobnosti, izničili so magičnost pričakovanja.” Po drugi strani pa odobrava poslanstvo svetlobne gverile, ki se res poigrava samo z lučkami in svetlobnimi efekti.

Maskiranje dejanske problematike v mestu?

Arhitektka in predsednica Društva arhitektov Ljubljane Maja Ivanič ne ovinkari: “Še malo pa bo postalo tako, kot nekje v Srbiji, ko novoletne razsvetljave sploh več ne odstranijo in ostane tam do prihodnjih praznikov.” Prepričana je, da je koprsko občinsko vodstvo s prezgodnjo postavitvijo figur in dekoracij odvrnilo vsa pričakovanja, ki so značilna za praznični čas. “Mislim, da gre za maskiranje dejanske problematike. V mestu je cel kup drugih perečih težav, ki bi jih bilo nujno rešiti, ne pa postavljati novoletne konstrukcije. Povsem v slogu 'kruha in iger', zato da se preusmeri pozornost,” opozarja Ivaničeva.

Majda Skrinar

arhitektka in likovna ustvarjalka

“To so atraktivne vstopne točke v mesto, zato ni nič narobe, če nanje namestijo novoletne dekoracije.”

“Iz turističnega vidika je poteza pravilna”

Koprska arhitektka in likovna ustvarjalka Majda Skrinar spomni, da nekatera krožišča v piranski občini krasijo skulpture, ki nastajajo pod okriljem kiparske delavnice Forma viva, medtem ko gre v Kopru večinoma za zelenice. Tukajšnja krožišča so torej “prosta” in dopuščajo več manevrskega prostora za njihovo uporabo ob različnih priložnostih.

“To so atraktivne vstopne točke v mesto, zato ni nič narobe, če nanje namestijo novoletne dekoracije. Iz turističnega vidika je poteza pravilna,” ocenjuje Skrinarjeva. “Seveda tovrstne praznične instalacije sodijo v novoletni čas, toda saj vsi vemo, da se bližajo volitve in so v občini s temi postavitvami pohiteli,” še pripomni.

Maja Ivanič

arhitektka in predsednica Društva arhitektov Ljubljane

“Še malo pa bo postalo tako, kot nekje v Srbiji, ko novoletne razsvetljave sploh več ne odstranijo.”

Strinja se z občinskimi navedbami, da so letos pravočasno poskrbeli za dela, ki morajo biti opravljena v primernih vremenskih okoliščinah. “Ko se operativno pogovarjaš z izvajalci, so ti v hudem stresu, če imajo za zahtevnejša naročila premalo časa ali pa jim vmes načrte prekriža slabo vreme, da na koncu komajda uspejo uloviti rok za izvedbo del,” pravi Skrinarjeva.


Najbolj brano