“Po 16 letih so potrebne spremembe”

“Po 16 letih vladavine ene politike je nujna sprememba, zato se bomo udeležili tokratnih lokalnih volitev,” so bili jasni na včerajšnji tiskovni konferenci v civilnem gibanju Skupaj. V stranko se ne bodo preoblikovali, bodo pa imeli kandidatko za županjo. To bo Olga Franca, ki je še sredi septembra (ob izstopu iz SLS) zavrnila možnost, da bi se spustila v boj za županski stol.

Županska kandidatka gibanja Skupaj bo Olga Franca, na 
fotografiji  med Boženo Ambrozius in Edmondom Gašparjem. Foto: Mirjana Cerin
Županska kandidatka gibanja Skupaj bo Olga Franca, na fotografiji med Boženo Ambrozius in Edmondom Gašparjem. Foto: Mirjana Cerin

KOPER > “Uspeli smo jo prepričati,” je poudarila Božena Ambrozius, ena od aktivnih članic gibanja. Zakaj si je torej Olga Franca premislila? “Tako ne gre več. V dveh mandatih sem si kot občinska svetnica prizadevala spremeniti način razmišljanja in delovanja v občini, na sejah sem postavila več kot 100 vprašanj. Koper potrebuje enakomeren in enakovreden razvoj, ki ga je treba načrtovati zunaj občinske palače in skupaj z 22 krajevnimi skupnostmi,” odgovarja.

Po kazalcih razvoja želijo občino postaviti med prvih deset v Sloveniji, zdaj je po dolgu na občana in begu možganov na enem najslabših mest (207. oziroma 184.), po stopnji brezposelnosti na 57. mestu in še na slabšem upoštevaje dolgotrajno brezposelnost. V ponudbi delovnih mest prevladuje povpraševanje po nekvalificirani delovni sili.

Pri načrtovanju razvoja se ji zdi ključno sodelovanje, “ki ga ni, ker ima občinska oblast rada takšne KS, ki delujejo kot njena podaljšana roka”. V Dekanih, kjer živi, razvoja ni, čeprav imajo 2000 krajanov. “Treba je izboljšati ceste, v mestu in na podeželju, tam dograditi kanalizacijo, v mestu pa se usmeriti na notranjost in obnoviti stavbe z evropskim denarjem. V javnih podjetjih bi moralo biti več nadzora, poceniti je treba odvoz komunalnih odpadkov. Ker bo leta 2020 petina občanov starejših, se je treba osredotočiti tudi na problematiko starejše populacije.”

Olga Franca bo nosilka liste kandidatov za občinski svet, na prvih petih mestih bodo še: zdajšnji predsednik KS Škofije Edmond Gašpar, Božena Ambrozius, Vinko Zupančič, borec za ohranitev kulturne dediščine in zagovornik razvoja turizma v zaledju, ter Angela Lampe, ki si je več kot poldrugo desetletje prizadevala za gradnjo Centra Obala na Debelem rtiču za osebe s posebnimi potrebami.


Najbolj brano