Nevsakdanje doživetje klasirnice

Sodelavci topilniškega muzeja in slikar Nande Rupnik so slike v čast rudarjem razpostavili čez vsa nadstropja klasirnice rude. To je bil zanimiv uvod v dneve živega srebra.

Dnevi živega srebra so na uvodno razstavo Nandeta Rupnika 
pritegnili številno občinstvo. Foto: Saša Dragoš
Dnevi živega srebra so na uvodno razstavo Nandeta Rupnika pritegnili številno občinstvo. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Uvod je bil nekaj posebnega. Nande Rupnik, čigar dela je predstavila ajdovska slikarka Silva Karim, je pripravil izbor slik, zgodb o rudarjih, čipkaricah in Idriji. Posvetil jih je vsem, ki so Pitstu lit kapal, šusal, fidral, žgal (kot je tudi naslov razstave).

S sodelavci topilnice so slike razpostavili po vsej topilniški klasirnici - razdeljevalnici rude v topilniškem muzeju. Na sprehodu čez 166 stopnic je o svoji likovni govorici spregovoril tudi sam. Idrijski oktet jih je pospremil s pesmijo, sodelavci topilnice pa s prigodami iz rudarskega življenja in rudarsko malico.

Vsem generacijam rudarjev in posebnostim edine tekoče kovine bo posvečenih še šest prireditev. Od Lova na Berkmandlčkov zaklad in pravljičnega dogodka v jami s pravljičarko Anjo Štefan in jamskim škratom, srečanja z upokojenim poslovodjem topilnice Antonom Filipičem, predstavitve kulturne dediščine kot temelja narodne identitete in poskusov z živim srebrom, pa do zaključnega soočenja generacij 16. oktobra v galeriji Magazin.


Najbolj brano