“Les je naše bogastvo”

V zadnjem desetletju je prišlo do razcveta lesenih gradenj, tudi v prestolnici in Domžalah gradijo štirietažne lesene bloke, po svetu celo deset in 24-etažne. Zato je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo skupaj z javno agencijo Spirit Slovenija včeraj v Kopru pripravilo forum Bivanje z lesom SloWOODlife.

Forum,  namenjen predvsem podjetjem, ki se ukvarjajo s sodobno 
trajnostno gradnjo, in  arhitektom,  je začel Jože Prikeržnik, 
generalni direktor  Direktorata za lesarstvo.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Forum, namenjen predvsem podjetjem, ki se ukvarjajo s sodobno trajnostno gradnjo, in arhitektom, je začel Jože Prikeržnik, generalni direktor Direktorata za lesarstvo.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Les je naravni material, ki nas obdaja na vsakem koraku. Če bomo z njim ravnali gospodarno, ga ne bo zmanjkalo. Je naše bogastvo, bivanje z lesom je dodana vrednost, tehnologija njegove obdelave pa je v zadnjem času ogromno napredovala,” je nanizal Jože Prikeržnik, generalni direktor Direktorata za lesarstvo.

Tam so si zadali, da bodo z izkoriščanjem lesa ustvarili nova delovna mesta. Z uporabo lesa in drugih obnovljivih materialov se ukvarjajo tudi v Kopru, v raziskovalnem inštitutu InnoRenew CoE, ki ga je februarja lani soustanovila Univerza na Primorskem, vodi ga dr. Andreja Kutnar in ima 43 zaposlenih iz desetih držav. Predvidoma čez dve leti ga bodo preselili v Kampus Livade, ko bodo tam postavili oba načrtovana lesena objekta.

Forum so pripravili v lesenem informacijskem centru v Škocjanskem zatoku, ki so ga v arhitekturnem biroju Ravnikar Potokar narisali že leta 2005, deset let pred postavitvijo. Eden od avtorjev, Robert Potokar, je povedal, da so predvideli leseno konstrukcijo med drugim zato, ker les sčasoma posivi, tako kot posivi trstičje v zatoku. Avtorjem je predstavljalo navdih, tudi detajli na pročelju info centra spominjajo na trstičje.

Donedavni dekan Biotehniške fakultete dr. Miha Humar je ovrgel tri najbolj zgrešene predstave o lesu: “Da ga siva patina ščiti, tudi pred vlago, da ga povsem zaščitimo s premazom iz (tungovega) olja, ki naj bi bilo prav tako odporno na vlago, in da ima najbolj odporen les macesen. Niti slednje ne drži; propadejo vse vrste macesna, tudi sibirski.” Lesu je treba posvetiti posebno pozornost tako pri načrtovanju kot pri izvedbi in uporabi, so poudarili udeleženci.


Najbolj brano