Kozlovičeva in Ferluga odpadla, ogreva se Mišič

Manj kot dva tedna imajo koprske opozicijske skupine še časa, da predstavijo verodostojno protikandidaturo aktualnemu županu. Vse kaže, da bo trenutni župan Boris Popovič imel še lažje delo kot na zadnjih volitvah. Morda pa ga bo izzval njegov nekdanji sodelavec Gašpar Gašpar Mišič.

Gašpar Gašpar Mišič Foto: Zdravko Primožič/FPA
Gašpar Gašpar Mišič Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > “Nekateri Koprčani me nagovarjajo, naj se podam v tekmo za župansko mesto. Nisem sprejel še končne odločitve, a razmišljam o kandidaturi. Ljudje so nezadovoljni s strahovlado in izkoriščanjem politične moči s strani župana,” je povedal nekdanji tesni sodelavec koprskega župana Gašpar Gašpar Mišič, ki je v preteklosti že kandidiral za piranskega in ankaranskega župana. Če se bo podal v bitko, ne bo kandidiral s podporo strank.

SMC v težavah

Kljub poskusom in sestankom se stranke, posamezniki in civilno družbene skupine v Kopru očitno niso uspeli poenotiti glede skupnega županskega kandidata. Lilijana Kozlovič, ki jo je marsikdo videl kot resno alternativo Popoviču, se naposled ni odločila za kandidaturo. SMC, ki je bila v dozdajšnjem sklicu občinskega sveta druga najmočnejša stranka, in je predstavljala glavno opozicijo županovim strankam, je praktično razpadla. Listo za občinski svet bo zagotovo sestavila, samostojen županski kandidat pa je še vprašljiv. Prav tako je kandidaturo za župana zavrnil Marko Ferluga, nekdanji poslanec in nekdanji član SMC, ki je kritičen do Popovičeve politike. Polka Bošković, ki je bila pred štirimi leti med največjimi kritiki Popovičevega načina vodenja občine, je politiko zapustila in se ne ukvarja več z njo. Nekaj časa se je zdelo, da bodo tudi luški sindikalisti dejavno posegli v predvolilno kampanjo, a so se na koncu odločili, da bodo ostali ob strani. “Poslanstvo sindikata ni, da bi neposredno sodelovali na volitvah, seveda pa smo zainteresirani, da bo izbrana takšna oblast, ki ne bo ovirala razvoja Luke Koper. Ko bodo kandidati znani, bomo skušali prepoznati najbolj primernega,” je povedal luški sindikalist Mirko Slosar.

Možnost drugega kroga vendarle je

Javnomnenjske raziskave, ki jih delajo nekatere stranke in v katerih so bili navedeni nekateri od omenjenih kandidatov, so kazale nekoliko manjšo podporo Popoviču v primerjavi s prejšnjimi volitvami. Sicer z naskokom vodi pred tekmeci, a bi v prvem krogu vendarle ostal pod 50 odstotki.

Tako v Kopru ostaja največji Popovičev konkurent Aleš Bržan, ki je bil tudi na prejšnjih volitvah na drugem mestu. Kandidature so že potrdili tudi Danijel Sertić iz NSi, Valter Krmac iz Oljke in Silvano Radin (SDS), zagotovo pa bodo svojega kandidata imeli še Socialni demokrati in Levica. Slednja si je v Istri ustvarila precejšen politični kapital, med drugim je tudi zmagala v koprskem mestnem okraju na državnozborskih volitvah. Postopek evidentiranja bo končala v tem tednu. Najbrž bo za župana kandidirala Alana Medveša, ki je kandidiral tudi na državnozborskih volitvah, a tega stranka še ni potrdila. Včeraj pa je svojo kandidatko Olgo Franca predstavilo tudi gibanje Skupaj.


Najbolj brano