Menjava ima morda tudi globlje sporočilo

Damir Črnčec, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, je včeraj postal vodja medresorske skupine za implementacijo sodbe arbitražnega sodišča. Ker se Črnčeca drži poseben sloves, to ni običajna menjava predhodnika, ki ga ni več v premierjevem kabinetu. Gre za menjavo, ki bo gotovo opažena tudi onkraj Kolpe.

Damir Črnčec je po funkciji nasledil položaj koordinatorja skupine za 
implementacijo arbitražne sodbe. Foto: STA
Damir Črnčec je po funkciji nasledil položaj koordinatorja skupine za implementacijo arbitražne sodbe. Foto: STA

Vlada je včeraj zamenjala večino članov medresorske skupine za implementacijo arbitražne sodbe. Iz uradnih pojasnil lahko povzamemo, da ni šlo za rezanje glav, pač pa za to, da je večina nekdanjih članov s prihodom nove vlade zapustila ali zamenjala funkcije.

Enaki po funkcijah

Damir Črnčec je prevzel vlogo koordinatorja skupine, za kar je bil v prejšnjem mandatu zadolžen Erik Kopač, Cerarjev državni sekretar za nacionalno varnost. Mesto nekdanje generalne sekretarke vlade Lilijane Kozlovič je prevzel novi generalni sekretar Stojan Tramte, namesto Cerarjevega svetovalca za mednarodne zadeve Anžeja Frangeša je po novem v skupini Šarčev svetovalec Roman Kirn. Po odhodu državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica na ministrstvo za obrambo je član medresorske skupine postal novi državni sekretar na MNZ Sandi Čurin.

Dimitrij Rupel

nekdanji diplomat in politik

“To ni diplomatska poteza, ampak poteza razkazovanja neke odločnosti.”

Zaradi imenovanja Črnčeca na čelo skupine je že završalo na spletnih omrežjih. Črnčec je bil pred leti direktor vojaške Obveščevalno-varnostne službe (OVS) in civilne Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), pozneje pa se je proslavil zlasti s svojimi ostrimi stališči do migrantov. Ob objavi arbitražne sodbe ni skoparil niti s kritikami na račun Hrvaške. Njegovo imenovanje na čelo medresorske skupine, ki bdi nad izvajanjem arbitražne sodbe, je mogoče razumeti tudi kot provokacijo.

Razkazovanje odločnosti

“Kar zadeva odnose s Hrvaško gospod Črnčec seveda ne spada med golobe, ampak med tiste, ki so bolj odločni, bolj radikalni. To ni diplomatska poteza, ampak poteza razkazovanja neke odločnosti,” o tem, kako bi imenovanje Črnčeca na čelo medresorske skupine lahko razumeli na Hrvaškem, razmišlja nekdanji diplomat in zunanji minister Dimitrij Rupel.

Bobnarjeva tudi uradno namesto Veličkega

Vlada je včeraj s položaja generalnega direktorja policije razrešila Simona Veličkega. Za vršilko dolžnosti so imenovali dosedanjo namestnico generalnega direktorja Tatjano Bobnar. Razrešitev generalnega direktorja policije je vladi predlagal minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Javno ni pojasnil, zakaj se je odločil za zamenjavo Veličkega, neuradno pa je bilo slišati, da gre za nekompatibilnost med njima. STA

Rupel je bolj naklonjen diplomaciji, kljub temu pa v tem imenovanju ne vidi provokacije. Za druge tega ne more trditi: “To bodo nekateri gotovo razumeli kot provokacijo in bodo to tudi izkoriščali, saj se je tega imena prijel negativni sloves.” Rupel Črnčeca pozna in ceni, do njega nima zamer, ne more pa mimo ugotovitve, da ne gre le za človeka, ki bo pač opravljal neko funkcijo, ampak za človeka, ki ima “nek sloves”.

Takšna personalna sprememba v komisiji, ki sicer na slovenski strani skrbi za uveljavitev arbitražne sodbe na terenu, v diplomatskih krogih zagotovo ne bo šla neopaženo mimo. “Vse se opazi. Vse, kar se dogaja pri nas, se projicira tudi navzven. V Ljubljani imamo ambasade, konzulate in ljudje so pooblaščeni za to, da pišejo poročila in ocene,” pravi Rupel. “Nahajamo se v razmerah, ko so odločna stališča - še posebej v zvezi z migracijami - pod povečevalnim steklom in to gotovo ne olajša stvari.”


Komentar novinarja

Silva Križman

Strokovnost ali provokacija?

Po včerajšnji seji vlade nobeden od ministrov ni stopil pred novinarje in pojasnil sprejetih sklepov. Lahko samo ugibamo, ali bi bilo največ vprašanj namenjenih sestavi medresorske skupine za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki jo po novem vodi za mnoge sporni državni sekretar Damir Črnčec, ali razrešitvi generalnega direktorja policije Simona Veličkega. V primeru slednjega je vlada sledila predlogu notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Ali ...

Preberi več

Najbolj brano