Mačke je treba sterilizirati ali kastrirati

V prostovoljnem Društvu za dobrobit živali Izola v imenu sorodnih društev po Istri in širše opozarjajo, da se je letos precej povečalo število zapuščenih muc. “Od julija dalje smo jih samo v Izoli našli več kot 40, predvsem mladih samičk, kar je skoraj za tretjino več kot običajno,” pravi predsednica Nevenka Gregorčič. Da je živali treba sterilizirati ali kastrirati, poudarja tudi izolska veterinarka Lara Kralj.

S podobnimi težavami  se ubada tudi koprsko društvo Mačja preja. 
Te muce,  komaj skotene,  so našli prejšnji teden.  Foto: Društvo Mačja preja
S podobnimi težavami se ubada tudi koprsko društvo Mačja preja. Te muce, komaj skotene, so našli prejšnji teden.  Foto: Društvo Mačja preja

IZOLA > Nevenka Gregorčič pravi, da odvržejo celotna legla muc, ko jih mame nehajo dojiti. “Pred tremi tedni smo našli mucka v polivinilni vrečki pred vrtcem, odvržejo jih tudi na ekološke otoke; poleti smo našli štiri mucke v zabojniku za mešane komunalne odpadke, dva nista bila več živa. Na podeželju pa zapuščajo tudi njihove matere, jih zastrupljajo, pobijajo ...”

V 16 letih poskrbeli za približno 3000 mačk

Ker je večina zapuščenih živali v dobri kondiciji, sklepajo, da so jih imeli doma. “Starši vzamejo mlado mucko otroku za igračo in se ji kmalu odpovejo, hišnega ljubljenčka se lahko odkrižajo tudi po več letih, ker si omislijo novo sedežno garnituro. Oboje je neodgovorno,” pravi Gregorčičeva. Ko so pred 16 leti ustanovili društvo, so si zadali, da bodo preprečili razmnoževanje brezdomnih mačk ter ohranjali pregled nad njimi. “V teh letih smo sterilizirali, kastrirali in udomili približno 3000 živali. Ponekod ni več kolonij brezdomnih mačk, drugod smo jih občutno zmanjšali.”

Nevenka Gregorčič

Društvo za dobrobit živali Izola

“Na eni od lokacij, kjer hranimo prostoživeče muce, so nam objestneži poleti razlivali vodo in nam nekega dne pustili človeški iztrebek. Ne zavedajo se, koliko miši in podgan bi se namnožilo, če ne bi bilo muc.”

Prepričani so bili, da bodo vse na novo najdene muce lahko odpeljali v Obalno zavetišče za živali v Dvorih nad Koprom, zdaj pa skrbijo tudi zanje (če jim ne najdejo novega lastnika), za 150 muc torej, ker jih zavetišče ne sprejme. Najdenčkom so s pomočjo občine in Komunale uredili prehoden dom, kjer čakajo na udomitev. Ta je odvisna predvsem od značaja muc. “Udomiti je mogoče tudi deset let stare muce,” je jasna Nevenka Gregorčič.

80 evrov stane sterilizacija muce, 60 evrov pa kastracija.

Hišni ljubljenčki terjajo čas in denar

Skrben lastnik mačko sterilizira ali kastrira, Gregorčičevi pritrjuje Lara Kralj iz izolskega Veterinarskega centra Lara in društvu priznava, da dobro dela. “Nekateri lastniki pa še kar nenadzorovano množijo muce in pri tem niso kaznovani,” pripominja.

Prostoživečih muc obalno zavetišče ne sprejema

V Obalnem zavetišču za živali v Dvorih imajo 83 muc in prostoživečih načeloma ne sprejemajo, ker pokajo po šivih. Druge muce pa vzamejo, in to iz vseh istrskih občin, čeprav so poleti nekatere najditelje prosili, naj sami začasno poskrbijo zanje, saj so imeli vse zmogljivosti zasedene, pravi vodja zavetišča Elen Pejič.

Pred leti so prostoživečim mačkam v hrano dodajali kontracepcijsko sredstvo, za katerega se je kasneje izkazalo, da je imelo ogromno negativnih stranskih učinkov. “Povzročalo je tumorje na mlečnih žlezah in maternici, spontane splave ..., zato so ga odstranili s tržišča.” Od takrat je treba prostoživeče muce ujeti in sterilizirati oziroma kastrirati, kar v Veterinarskem centru Lara stane približno 80 oziroma 60 evrov, dodatnih 30 evrov pa zaračunajo za cepljenje zoper kugo in levkozo.

Tisti, ki muc ne sterilizirajo, Kraljevo kasneje prosijo, naj jih evtanazira. Včasih se prav takrat nanjo obrne kdo, ki bi mladiče posvojil. Odvrženim živalim tudi po njenem mnenju botruje neodgovornost lastnikov. “Ne zavedajo se, da hišni ljubljenčki terjajo čas in denar. Pri agresivnih pasmah je včasih težava tudi v preveč permisivni vzgoji,” niza Lara Kralj.


Najbolj brano