V Pivki je bilo okusno in veselo

Domačini z območja Krajinskega parka Pivških presihajočih jezer, pa tudi drugih pivških vasi, društev in ustanov so ponovno združili moči in številne obiskovalce, ki jih je včeraj v Pivko pritegnilo tudi sončno nedeljsko popoldne, navdušili z bogato ponudbo dobrot in izvirnim povezovanjem tradicije s sodobnostjo.

Eva Šabec iz Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera je 
skuhala zdravo pirino rižoto z bučo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Eva Šabec iz Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera je skuhala zdravo pirino rižoto z bučo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Pred pivškim Krpanovim domom, ki je od lani novo prizorišče prireditve Okusi Pivških jezer, so se včeraj stojnice šibile pod številnimi domačimi jedmi, pridelki in izdelki. Letošnja ponudba je bila še posebej bogata, saj so se enajstim vasem z območja krajinskega parka pridružile še štiri vasi z druge strani občine, sodelovalo pa je tudi 15 društev in ustanov iz Pivke in sosednjih občin. V zameno za prostovoljne prispevke so ponujali pestro paleto tradicionalnih pivških jedi, nekatere pa tudi s sodobnejšim pridihom. Eva Šabec iz krajinskega parka, ki je glavni organizator, je poudarila, da se prireditev in število sodelujočih širita, njen osnovni namen pa ostaja povezovanje vasi in druženje prebivalcev.

Med posebej bogato obloženimi je bila tudi stojnica vasi Suhorje, kjer so skuhali ovčjo juho, s kakršno so se, kot je povedala vaščanka Kristina Dekleva, včasih okrepčali med pobiranjem sadja. Gospodinje so pripravile tudi buhteljne z marmelado, potico, štruklje, različne vrste brezglutenskega peciva, jabolčne rožice ... V Palčju so skuhali mineštro iz kolerabe - palško kavro in žličnike z rozinami, kosilo, kakršnega so v Palčju kuhale stare mame, danes pa se je spet vrnilo na jedilnike. Obiskovalci pa so lahko poizkusili tudi manj običajno šipkovo marmelado, s katero je vaščanka Milka Kovač zmagala v petkovi oddaji Dobro jutro, njena priprava pa ji je vzela kar 12 ur.

Članice kmetijskega krožka Osnovne šole Dragotina Ketteja iz Ilirske Bistrice so skupaj z mentorico Tamaro Urbančič ponujale nekoliko drugačne, fižolove sladice, izdelane iz devetih avtohtonih sort fižola, ki so mu primešale suho sadje, orehe, čokolado ...

V Zavodu Furman pa so med drugim pripravili namaz iz divjih rastlin in frtaljo iz 30 vrst užitnih gob, kolikor jih je dan pred tem nabral Postojnčan Jože Podboj, determinator svetovalec pri Mikološki zvezi Slovenije. Povsem brez slabe vesti pa si je bilo mogoče privoščiti tudi sadno-zelenjavne Pikine smutije, ki so jih “za energijo” pripravile članice športnega društva Pike.

Na prireditvi so se predstavili tudi lokalni pridelovalci in ustvarjalci, za ples in zabavo pa je poskrbel ansambel Biseri. vrž


Najbolj brano