Javor nima denarja niti za eno plačo

Že peti poskus prisilne poravnave nad Javorjem Pivka v likvidaciji, s kakršnimi se družba že več let izmika stečaju, bo očitno spodletel. Nasprotuje mu namreč že prisilni upravitelj, ki je ugotovil, da Javor edinemu zaposlenemu ni izplačal plač, kar je predpogoj za vodenje prisilne poravnave. V ugovoru sodišču zato predlaga, da nad Javorjem uvede stečaj.

Vrata Javorjevega kompleksa so že dolgo zaprta. Bo nejasno 
usodo presekal nov predlog za stečaj? Foto: Helena Race
Vrata Javorjevega kompleksa so že dolgo zaprta. Bo nejasno usodo presekal nov predlog za stečaj? Foto: Helena Race

PIVKA > Okrožno sodišče v Ljubljani, ki je po preselitvi Javorjevega sedeža iz Pivke v Ljubljano po novem krajevno pristojno, je nov postopek prisilne poravnave na že peti upniški predlog začelo konec avgusta.

Delavca za urejanje okolice niso plačali

Toda prisilni upravitelj Leon Benigar Tošič je po pregledu dokumentacije ugotovil, da za vodenje postopka niso izpolnjeni pogoji, saj Javor edinemu zaposlenemu ni izplačal plač za julij in avgust niti z njima povezanih davkov in prispevkov, o čemer je upravitelja obvestil tudi delavec sam.

“Materialnopravna predpostavka za vodenje postopka prisilne poravnave je, da dolžnik v času trajanja postopka pravočasno izplačuje plače delavcem najmanj do višine minimalne plače ter davek in prispevke, povezane z izplačilom plač,” je utemeljil Benigar Tošič.

V pivškem kompleksu Javorja sicer ne na matični družbi ne na hčerinskih, ki so končale v stečaju, ni v lesni industriji že dolgo nobenega od zaposlenih več. Je pa Javor, kot izhaja iz ugovora prisilnega upravitelja, konec julija letos sklenil pogodbo o zaposlitvi za določen čas treh mesecev z delavcem iz Ljubljane, in sicer za urejanje okolice nepremičnin. Njegova osnovna bruto plača po pogodbi znaša 878 evrov za polni delovni čas, a očitno Javor niti teh obveznosti ni mogel (ali hotel) izpolniti.

Upravitelj je zato v skladu z zakonom vložil ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave in sodišču predlagal, da postopek ustavi in izda sklep o začetku stečajnega postopka.

Zdaj je na potezi ljubljansko sodišče, ki je prejšnji mesec sicer nov postopek prisilne poravnave začelo na podlagi ugotovitve, da je bil upniški predlog družbe Galop formalno popoln. Morebitno izglasovanje prisilne poravnave bi bilo sicer v rokah upnikov, a je upraviteljev ugovor to prehitel.

Prvi postopek za stečaj ustavljen

Spomnimo, da je prvi predlog za stečaj Javorja že leta 2015 vložila Družba za upravljanje terjatev bank. Ko je odprodala svoje terjatve do Javorja, pa je predlog kot upnica prevzela Banka Intesa Sanpaolo.

Postopek se je medtem zapletel, saj je višje sodišče ugodilo pritožbi Javorja in sklep o začetku stečaja razveljavilo ter zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču. To je zato nadaljevalo predhodni stečajni postopek, ki pa ga je zavleklo veriženje predlogov za prisilno poravnavo. Koprsko okrožno sodišče je prejšnji mesec predhodni stečajni postopek nazadnje ustavilo, saj je zaradi prodaje terjatev predlog za stečaj umaknila tudi Banka Intesa Sanpaolo. Sodišče pa zaradi umika predloga o insolventnosti Javorja, ki ima po zadnjih javno objavljenih poročilih za 19 milijonov evrov finančnih obveznosti, premoženja pa za največ četrtino tega, nato ni niti presojalo.


Najbolj brano