Vroča železa so se ohladila v finalu

Slovenska reprezentanca v slalomu na divjih vodah se iz Ria vrača brez odličja v olimpijskih disciplinah. V igri za zmagovalne stopničke je imela kar štiri vroča železa, a je končala kot ena od osmoljenk svetovnega prvenstva. Še najbližje medalji je bila kajakašica Soških elektrarn Urša Kragelj, ki je osvojila nehvaležno četrto mesto.

Kajakašica Urša Kragelj je bila s četrtim mestom v Riu blizu 
odličju.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Kajakašica Urša Kragelj je bila s četrtim mestom v Riu blizu odličju.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije

RIO DE JANEIRO > V sobotni del tekmovalnega razporeda je slovenski tabor krenil z velikimi upi po polfinalnih razpletih kanuistov in kajakašic. Benjamin Savšek se je v finale prebil s prvim, Luka Božič pa s tretjim rezultatom. Urša Kragelj je bila druga najhitrejša med kajakašicami. Visoke polfinalne uvrstitve so seveda osnova, niso pa nobeno zagotovilo za vrhunski rezultat v finalu, kjer gre vse znova in se utegnejo karte spet premešati. Tako je bilo tudi v soboto.

Res pa je, da novi svetovni prvak Franz Anton, njegov rojak in na koncu tretji Sideris Tasiadis, ter srebrni Anglež Ryan Westley sodijo v širok kanuistični vrh. Za njimi so se od četrtega do šestega mesta razvrstili Slovaki, ki so osvojili moštveno zlato. Lanski prvak Savšek je bil sedmi, Božič pa deveti. Oba sta finale zelo dobro začela, nato pa so se jima v finalno vožnjo prikradle napake, ki so ju oddaljile od zmagovalnega odra.

2

posamični medalji je Slovenija osvojila na lanskem svetovnem prvenstvu

“Pripravljen sem bil zelo dobro, zato sem tudi razočaran nad razpletom. V prvih protitočnih vratih me je malo odneslo, posledično sem moral nekoliko pohiteti. Potem sem čez vso progo lovil ritem,” je povedal Božič. Njegova klubska kolegica iz Soških elektrarn Urša Kragelj je tudi skozi pasti tehnično zahtevne finalne proge šla v dobršnem delu vožnje gladko. Brez dotika bi posegla celo po srebrni medalji, tako pa se je morala zadovoljiti z nehvaležnim četrtim mestom. “Škoda rahlega dotika, časovno sem bila namreč še malo hitrejša kot v polfinalu. Sreča mi žal ni bila naklonjena, verjamem, da se mi bo naslednjič nasmehnila. Četrtemu mestu ne bom gledala v zobe, navsezadnje gre za mojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih,” je povedala Kragljeva. Nemka Ricarda Funk, ki je v preteklih treh sezonah krojila vrh svetovnega pokala, je osvojila bron. Nekoliko nenadejano se je do srebra prebila le Britanka Mallory Franklin. Status najboljše v letošnji sezoni je potrdila Avstralka Jessica Fox, ki je tako ubranila naslov med kajakašicami in mu včeraj dodala še četrto zlato medaljo med kanuistkami, kjer je spet ugnala branilko naslova Franklinovo.

Pri kajakaših se je evropski prvak Peter Kauzer zanesljivo prebil do finala, kjer mu je zelo dobro kazalo še po drugem vmesnem času, potem pa se mu je zalomilo najprej z dotikom nato pa še z izpuščenimi vratci. Končal je na repu deseterice finalistov. Novi svetovni prvak je postal bronasti olimpijec iz Londona, Nemec Hannes Aigner, ki sicer v zadnjih dveh sezonah ni blestel. Srebrni Čeh Jiri Prskavec je vselej med glavnimi favoriti, za presenečenje prvenstva pa je poskrbel bronasti Rus Pavel Eigel, mladinski evropski prvak iz Solkana leta 2008.


Najbolj brano