Petelinji zajtrk slavil tudi na odru

Matička za najboljšo predstavo v celoti je na letošnjem Linhartovem srečanju, ki se je v soboto sklenilo v postojnskem kulturnem domu, prejela predstava Petelinji zajtrk Šentjakobskega gledališča Ljubljana in Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, ki obeta, da bo filmski uspešnici sledila še gledališka.

Ekipa predstave Petelinji zajtrk iz Šentjakobskega gledališka in 
Gledališča Toneta Čuferja je po oceni žirije delo opravila izvrstno. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Ekipa predstave Petelinji zajtrk iz Šentjakobskega gledališka in Gledališča Toneta Čuferja je po oceni žirije delo opravila izvrstno. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Prenesti filmsko zgodbo na oder je težko, sploh če gre za gledališko priredbo enega najuspešnejših slovenskih filmov.

Ko pozabiš film

Toda predstava Petelinji zajtrk v režiji Gojmirja Lešnjaka - Gojca, kot je zapisala strokovna žirija, ni iskala vzporednic s filmskim predhodnikom, temveč je našla svoj, edinstven gledališki izraz, in to zelo uspešno. “Celotna ekipa je svoje delo opravila izvrstno. Premišljena režija je igralcem omogočila, da so našli nove, svoje vloge, ki so jih odigrali odlično.”

Nevsiljivo kadriranje prizorov je gledalce popeljalo na različna prizorišča , ki jih je dopolnjevala odlična scenografija. “Predstava deluje kot odlična celota, ob kateri gledalci pozabimo, da smo jo sploh že poznali s filmskega platna,” je še poudarila žirija, ki so jo letos sestavljali igralca Teja Glažar in Renato Jenček ter dramaturg Anže Virant.

Petelinji zajtrk, mešanica melodrame in romantične komedije, je odnesel še enega matička, za moško vlogo, ki ga je za avtomehanika Lojza prejel Damijan Perne.

Pri Petelinjem zajtrku sta združili moči gledališči z enima najdaljših tradicij pri nas. “Očitno so povezovanje in zdrava konkurenca res bistveni za kakovostne predstave,” je poudaril tudi letošnji selektor festivala Damjan Trbovc, prav predstavo Petelinji zajtrk pa je kot zelo dober primer sodelovanja izpostavil tudi direktor festivala Matjaž Šmalc.

Dobrodošli v Postojni

Strokovna žirija je matička za štiri moške vloge - dve v predstavi Skiner Društva Mali Petelin in dve v predstavi Prevare Teatra JJ KD Janez Jalen - podelila tudi Juretu Rajšpu.

Matička za žensko vlogo v predstavi Kos Gledališke sekcije KUD Fofite Medvode pa je prejela Maša Kavčič. Predstavi Kos je žirija podelila tudi posebno priznanje za izjemen umetniški dosežek. Posebno priznanje za celostni koncept predstave je prejela še predstava Alica KUD Franc Kotar Trzin, za sodoben družbenokritični pristop pa predstava Norci Koroškega deželnega teatra Slovenj Gradec.

Na Linhartovem srečanju, ki ga v sodelovanju z Občino Postojna organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, je bilo v tekmovalnem programu na ogled sedem najboljših predstav ljubiteljskih gledaliških skupin Slovenije, ki so šle skozi sito območnih in regijskih srečanj. Predstave so bile žanrsko zelo raznolike, po oceni žirije pa so vse dosegle “izredno visok nivo”.

“Tudi zaradi vas je Postojna bogatejša in dobrodošli tudi v prihodnje,” je ob sklepu festivala gledališčnikom dejal postojnski podžupan Andrej Berginc.


Najbolj brano