Padec je odnesel sanje

Cestna dirka na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu je upravičila pričakovanja. Bila je zelo zahtevna, selektivna, z manjkajočo mavrično majico pa je kariero kronal eden od glavnih favoritov, 38-letni Španec Alejandro Valverde. Primož Roglič je po padcu ostal brez moči za peklenski zadnji vzpon in je osvojil 34. mesto.

Tako je Alejandro Valverde (v sredini) včeraj drvel naslovu 
svetovnega prvaka naproti.  Foto: Kerstin Joensson
Tako je Alejandro Valverde (v sredini) včeraj drvel naslovu svetovnega prvaka naproti.  Foto: Kerstin Joensson

INNSBRUCK > Alejandro Valverde se je torej načakal, preden je osvojil čislano lovoriko. V svoji zbirki je imel pred Innsbruckom na svetovnem prvenstvu (SP) v cestnih dirkah osem odličij, kar pa bi bila v športu, kjer štejejo (le) zmage, slaba tolažba.

Kisel obraz včeraj srebrnega Francoza Romaina Bardeta je bil v cilju dovolj nazoren, tako kot tudi solze sreče Valverdeja. Nizozemec Joop Zoetemelk je bil tri mesece starejši, ko je osvojil naslov svetovnega prvaka leta 1985. Zlato odličje je Špancu okoli vratu obesil kar slovaški šampion Peter Sagan, ki po treh zaporednih naslovih na eni najzahtevnejših tras v zgodovini SP ni imel možnosti, da bi držal ritem glavnine.

Batageljeva na 30. mestu

Ženska cestna dirka je minila v znamenju premoči Nizozemke Anne van der Breggen, ki je zmagama na Giru in olimpijskemu zlatu iz Ria dodala še naslov svetovne prvakinje. Najboljša slovenska predstavnica v zahtevni preizkušnji je bila Ajdovka Polona Batagelj, ki je na 30. mestu zaostala 8 minut in 18 sekund.

Sagan pa ni bil edini, ki je izobesil belo zastavo. Hitro so popustili tudi nekateri kolesarji, ki jih noge bistveno bolje nesejo v klanec. Tudi zmagovalec Vuelte, Britanec Simon Yates, je omagal pred vrhuncem, prav tako Vincenzo Nibali. Še več grenkega priokusa je imel bržkone Primož Roglič. Nikdar ne bomo izvedeli, česa bi bil sposoben v zaključnem klancu, če se 60 kilometrov pred ciljem ne bi zapletel v padec in moral s Simonom Špilakom in Janom Polancem loviti glavnino.

Potem ko so že prej svojo nalogo opravili Luka Pibernik, Domen Novak, Jan Tratnik in Grega Bole, zahtevna trasa in predvsem visok ritem 260 kilometrov dolge dirke pa sta terjala svoj davek tudi pri Mateju Mohoriču, je bilo jasno, da bi Roglič moral izpeljati nekaj fenomenalnega, če bi se hotel vmešati v boj za vrh. V spustu, s katerim so prišli pod vznožje zloglasnega vzpona, se je še prebil v ospredje skupine s favoriti, preden se je cesta vnovič začela vzpenjati, pa mu je zmanjkalo moči. Zagrabili so ga krči, imel je tudi nekaj tehničnih težav pri poganjanju pedal z načetim kolesarskim čevljem, sam pa jo je odnesel z odrgninami.

“Žal me je na zadnji klanec zmanjkalo, v enem trenutku sem se tudi zbal, kako bom prišel čez. Sicer pa je celotna ekipa, vključno z menoj, dala vse od sebe, imenitna je bila tudi podpora naših navijačev ob progi. Nimamo si česa očitati,” je povedal Roglič.

Na klancu pa se je razvnel boj med preostalimi favoriti. Dirka je bila prezahtevna tudi za Francoza Juliana Alaphilippa, čez strm klanec je zapeljala le trojica, ki se ji je v spustu priključil Tom Dumuolin. Nizozemec pa v ciljnem sprintu četverice ni imel možnosti. Bron je pripadel Kanadčanu Michaelu Woodsu, ki je letos na dirki po Španiji dobil etapo s strmim ciljnim vzponom.


Najbolj brano