Letalske akrobacije v Portorožu

“To je bilo že peto leto, odkar organiziramo dan odprtih vrat in vsako leto ga nekoliko nadgradimo,” pravi Robert Krajnc, direktor Letališča Portorož. Obiskovalci so si v soboto lahko ogledali zanimive letalske točke, vključno z akrobacijami, izjemno veliko zanimanja pa je bilo tudi za ogled kontrolnega stolpa.

Ob dnevu odprtih vrat so pripravili tudi  komemoracijo ob 
70-obletnici smrti primorskega pilota Josipa Križaja. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ob dnevu odprtih vrat so pripravili tudi komemoracijo ob 70-obletnici smrti primorskega pilota Josipa Križaja. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PORTOROŽ > “Najdaljša vrsta je bila za kontrolni stolp. Glede na tako veliko zanimanje smo se odločili, da bomo tudi kakšen dan med letom omogočili ogled teh prostorov,” je dejal direktor Robert Krajnc, ki je bil s sobotnim dnevom odprtih vrat portoroškega letališča zelo zadovoljen. Po njegovih besedah je na ogled prišlo med 4.000 in 5000 ljudi.

“Najprej so nas zjutraj obiskali osnovnošolci, ki so imeli v soboto delovni dan. Prisostvovali so komemoraciji ob 70-obletnici smrti primorskega pilota Josipa Križaja in na to temo so pod mentorstvom kustosinj iz Obalnih galerij Piran priredili razstavo,” razloži sogovornik. Šolarjem so se predstavili tudi policisti - vodniki policijskih psov in gasilci, ki so otrokom pripravili poligon. “Precejšnje zanimanje je med obiskovalci vzbudila naprava za animacijo padalstva in meteorološka postaja,” omeni Krajnc.

Od poldneva naprej pa so nebo nad letališčem za tri ure in pol zavzela letala. “Imeli smo letalski miting, na katerem so se predstavila Pipistrelova letala, vključno z najnovejšo panthero, pa tudi vojaška in policijska letala ter helikopter. Posebna atrakcija je bilo reaktivno letalo Galeb, ki je nekoč pripadalo jugoslovanski akrobatski letalski skupini Letečih zvezd. Z njim je poletel nekdanji poveljnik, Izolan Andrej Perc,” naniza Krajnc.

Župan Peter Bossman je glede na nedavni svetovni dan turizma podelil plaketo družini Juriševič, lastnikom portoroškega Hotela Marko. Plaketo so podelili tudi Obalnemu letalskemu centru Portorož, in sicer ob 55-letnici njihovega delovanja.


Najbolj brano