Rožnato upanje in spodbuda

Rožnata pentlja oznanja Rožnati oktober s ciljem ženske ozavestiti, naj namenjajo več skrbi svojim dojkam, telesu, zdravju. Poziva jih, naj se imajo toliko rade, da ozavestijo vsako spremembo v počutju in na telesu ter se zato podajo takoj k zdravniku. Le hitro ukrepanje, ko sprememba nastane, je porok za ozdravitev. Pomeni preživetje, pomeni življenje.

Rožnati oktober je že pred leti pri nas prerasel prvotne okvire. Zdaj je to skrbno načrtovano ozaveščanje o zahrbtni, prepogosto usodni bolezni - raku. Poziva ženske in moške. Nagovarja stare, starejše in mlade. Spodbuja jih in jim svetuje. Dopoveduje jim, da moraš premagati strah in poiskati zdravniško pomoč, se odločiti za zdravljenje. Da moraš upati in verjeti, da boš preživel.

Imeti se rad pomeni opraviti s strahom. Si ne zatiskati oči, se soočiti z boleznijo in se z močjo volje ter upanja z njo spopasti.

Rak na dojki pri ženskah in rak na prostati pri moških sta pri nas in v razvitem svetu najpogostejši obliki raka. Še vedno terjata tudi smrti, saj veliko vrst raka zdravniki prepozno odkrijejo v fazah, ko je že zelo napredoval. Podatki o na novo odkritih bolnikih in smrtih so zaskrbljujoči. Vsako leto jih je več. Za rakom na dojki vsako leto v Sloveniji zboli 1300 žensk, 400 jih umre. Za rakom na prostati vsako leto zboli blizu 1500 moških, 380 jih zato umre. Rak nasploh grozi vsakemu drugemu moškemu in vsaki tretji ženski.

Veliko žrtev te epidemije tretjega tisočletja bi preživelo, če bi bili skrbnejši do lastnega zdravja in bi odšli pravočasno na pregled. Imeti se rad pomeni opraviti s strahom. Si ne zatiskati oči, se soočiti z boleznijo in se z močjo volje ter upanja z njo spopasti.

Že veliko vrst raka, tudi na dojki in prostati, je dobro ozdravljivih v začetnih fazah bolezni. Na voljo so vedno nova zdravila in načini zdravljenja. Tudi zdravniki so vse bolje usposobljeni. Le oboleli mora priti na pregled že ob najmanjši sumljivi spremembi. Ne sme odlašati in upati, da bo vse samo po sebi minilo.

Ključen je posameznik. Pa ne šele, ko je z zdravjem kaj narobe. Za zdrav življenjski slog gre. Za način življenja, za to, ali si lenoben in se le pomiluješ ali skušaš polno živeti, se znati veseliti drobnih vsakdanjosti in nisi v stresu. Ali rad pešačiš, kolesariš, se družiš. Ali znaš užiti lepote narave in kako skrbiš, kaj imaš na krožniku. K temu nagovarjajo tudi Rožnati oktober s sočasno akcijo Pravi moški in zatem Movember.


Preberite še


Najbolj brano