Rak na dojki ostaja na prvem mestu

Rožnati oktober, akcija ozaveščanja in boja proti raku na dojki, pospremljen z rožnato pentljo, ženske poziva, naj si redno pregledujejo dojke in naj v primeru kakršnih koli sprememb gredo takoj k zdravniku. Hkrati oktober tradicionalno nagovarja tudi moške z akcijo Pravi moški, ki letos izpostavlja pomen prehrane in zdravega življenjskega sloga.

Tudi letos bodo ljudem v akcijah Rožnatega oktobra delili rožnate 
pentlje.   Foto: STA
Tudi letos bodo ljudem v akcijah Rožnatega oktobra delili rožnate pentlje.  Foto: STA

LJUBLJANA > Rožnati oktober in akcija Pravi moški sta namenjena ozaveščanju prebivalstva in boju proti raku. Podobno kot v razvitem svetu je tudi v Sloveniji obolevnost za rakom na dojki pri ženskah na prvem mestu. Ta rak napada vse mlajše ženske. Redkeje obolevajo tudi moški, pri katerih pa prednjači rak na prostati.

Po podatkih Registra raka RS vsako leto za rakom na dojki na novo zboli blizu 1300 žensk, približno 400 jih vsako leto zaradi tega raka umre. Kljub velikemu napredku pri zgodnjem odkrivanju in zdravljenju je ta obolevnost v porastu po svetu in pri nas.

1300 žensk v Sloveniji vsako leto zboli za rakom na dojki.

Ozaveščanje vseh

V akcijah Rožnatega oktobra sodelujejo Zveza društev za boj proti raku z območnimi društvi, združenje Europa Donna in Zbornica - Zveza medicinskih sester, babic in tehnikov s sekcijo medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v onkologiji.

Tudi na Primorskem se bodo vrstila predavanja o raku in preventivi. Na stojnicah bodo prikazovali na silikonskih modelih pravilno samopregledovanje dojk in mod, delili rožnate pentlje in zloženke o raku. Europa Donna pripravlja 6. oktobra pohod na Nanos.

400 žensk v Sloveniji vsako leto umre zaradi raka na dojki.

Pravica vedeti

V prizadevanja za ozaveščanje in spodbujanje zdravega načina življenja se vključujejo medicinske sestre, ki se z obolelimi za rakom soočajo vsak dan. Ana Istenič, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v onkologiji pri Zbornici-Zvezi izpostavlja, da so ozaveščanje o zdravem načinu življenja, preventiva, zgodnje odkrivanje, učinkovito zdravljenje in celostna obravnava ključni za kakovostno življenje obolelih, njihovih svojcev in celotne družbe.

Pot od določitve diagnoze do zdravljenja, ki je dolgotrajno in prilagojeni vsaki bolnici posebej, je naporna, spremljajo jo številni neželeni učinki, ki vplivajo na telesno in duševno oziroma čustveno življenje bolnic ter svojcev. “Gre tudi za soočanje s pomenom življenja in smrti. Bolnice potrebujejo čvrsto podporo, želijo vedeti za vse možnosti zdravljenja in ukrepe, ki sledijo. Ne želijo čutiti bolečin, po zdravljenju iščejo odgovore, kako naprej. Vse si zaslužijo odgovore in podporo,” dodaja Isteničeva.

Ana Istenič

predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v onkologiji

“Bolnice potrebujejo čvrsto podporo, želijo vedeti za vse možnosti zdravljenja in ukrepe, ki sledijo. Ne želijo čutiti bolečin, po zdravljenju iščejo odgovore, kako naprej.”

Akcija Pravi moški

Pravi moški, vseslovenska komunikacijska akcija, ki jo že tretje leto izvaja Društvo onkoloških bolnikov Slovenije v sodelovanju z zdravstvenim ministrstvom in Onkološkim inštitutom, nagovarja in seznanja moške o raku pri moških. Prizadeva si, da bi čim manj moških zbolelo za rakom in ga premagalo čim več obolelih.

Letos jih bodo ozaveščali o zdravi prehrani s sloganom Z zdravjem začnem na krožniku. Tako naj bi k rednemu gibanju dodali še zdravo prehrano. Ta akcija se bo uradno začela začela 4. oktobra.


Najbolj brano