Z rokami je v nogometu hudič

Deseti krog prve slovenske nogometne lige se je končal z razburljivim obračunom v Stožicah, kjer je remi Olimpije in Gorice šel na roko predvsem vodilnim Mariborčanom, ki imajo zdaj šest točk naskoka pred drugouvrščenimi Ljubljančani.

Nesrečnima Gregi Sorčanu in Žigi Lipuščku so ob koncu prvega 
polčasa četrtkove tekme v Stožicah morali nuditi prvo pomoč. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Nesrečnima Gregi Sorčanu in Žigi Lipuščku so ob koncu prvega polčasa četrtkove tekme v Stožicah morali nuditi prvo pomoč. Foto: Srdjan Živulović/Bobo

NOVA GORICA > Tekme 11. kroga se bodo raztegnile na ponedeljek, ko bodo na igrišče stopili tudi Novogoričani v domačem dvoboju s Celjani. Osrednja pozornost pa bo namenjena jutrišnjemu obračunu v polni Fazaneriji, kjer bodo gostovali Mariborčani. Pred dvema tednoma se je v Prekmurju ob gostovanju Olimpije zbralo 5000 gledalcev, ki so se z domačimi nogometaši hudovali nad nedosojeno enajstmetrovko Koprčana Damirja Skomina ob roki Matica Črnica pri vodstvu Ljubljančanov z 1:0.

Teden dni pozneje je bila na domači tekmi Olimpije spet predmet vročih razprav roka. Po podaji v kazenski prostor Aluminija se je Lucas Horvat refleksno zaščitil z rokama, Koprčan Roberto Ponis pa je pri izidu 0:0 dosodil enajstmetrovko za gostitelje. Da gre v tretje rado, pa je potrdil četrtkov obračun v Stožicah. Odbitek žoge v roko Matije Kavčiča je sodniška ekipa na čelu s Kranjčanom Andrejem Žnidaršičem interpretirala kot enajstmetrovko za Olimpijo, ki je dotlej neučinkovito lovila zaostanek 0:1. Še na tretji zaporedni tekmi Ljubljančanov so odločitve, povezane z dotiki rok, neposredno vplivale na razplet. Vse so šle na roko prvakom.

Še na tretji zaporedni tekmi Ljubljančanov so odločitve, povezane z dotiki rok, neposredno vplivale na razplet. Vse so šle na roko prvakom

Z rokami pa je v nogometu res križ. Od (ne)namernosti še bolj pa o (ne)naravnosti položaja in nastreljanih rokah se na veliko razpreda, pri čemer negotovosti pogostokrat ne odpravi niti VAR oziroma videotehnologija, ki sicer nedvoumno razblinja dvome o tem, ali je žoga prešla gol črto. Kakorkoli, enajstmetrovka v Stožicah je bila vsaj sporna. Tudi sicer je Žnidaršič s svojim kriterijem prekrškov večkrat dvignil na noge vso novogoriško klop. Še posebej v drugem polčasu, ko se je ob rezultatskem neravnotežju intenzivnost dvoboja stopnjevala, Novogoričani pa so ostali brez dveh menjav, ki so jih prisilno opravili že v končnici prvega polčasa.

Po trku sta v novogoriškem kazenskem prostoru namreč obležala Žiga Lipušček in Grega Sorčan. Oba sta utrpela pretres možganov in čez noč ostala na opazovanju v ljubljanskem kliničnem centru. Skoraj gotovo ju v ponedeljek ne bomo videli na igrišču. Dvoboj s Celjani bo preskočil tudi strelec prvega gola Uroš Celcer, ki je v Ljubljani izpolnil kvoto štirih rumenih kartonov. Ni pa še znano, ali bo Novogoričanom s klopi v ponedeljek lahko dajal napotke Miran Srebrnič. “Izključitev je bila upravičena, a upravičeno sem tudi protestiral,” je pomenljivo ocenil sojenje novogoriški trener, ki je bil sicer zadovoljen s predstavo svojih izbrancev.

Vidno vlogo je imel tudi Andrej Kotnik. Koprčan po ponesrečenem poldrugem letu v tujini spet stopnjuje tekmovalni ritem. “Kljub nenadnima poškodbama in menjavama smo se dobro odzvali in tudi prvi zadeli. Naposled smo bili blizu zmagi, a tudi remi je odličen izid. Smo prava druščina in dobro moštvo, zato pozitiven niz ni naključen. Tudi sam se vedno bolje počutim, kmalu bodo prišli tudi goli in podaje,” je povedal Kotnik.


Najbolj brano