Danes še indijansko poletje, od jutri spet jesen

Po ohladitvi iztekajočega se tedna Primorce danes čaka lep, sončen in topel dan. Ozračje se bo segrelo na 24 do 27 stopinj Celzija, v Vipavski dolini bolj kot ob morju, ki se je te dni ohladilo na 20 do 21 stopinj Celzija. Od sobote dalje pa bo burja v ozračje spet prinesla temperature, ki se bodo vrtele okrog 20 stopinj.

Na koprskem kopališču so se včeraj nekateri  sončili, danes se jih 
bo verjetno še več.      Foto: Zdravko Primožič/FPA
Na koprskem kopališču so se včeraj nekateri sončili, danes se jih bo verjetno še več.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Čeprav so v osrednjem delu Slovenije v torek in sredo zabeležili najnižje temperature v zadnjih 41 letih, smo na Primorskem zabeležili “le” desetletni rekord.

Jutra so bila hladnejša septembra 2008

V sredo je vremenska postaja na letališču v Portorožu zabeležila osem stopinj kot najnižjo in 19,6 stopinje kot najvišjo temperaturo. “24. septembra 2008 pa je bila najnižja temperatura 5,5 stopinje in 29. septembra 4,8 stopinje. Druga polovica septembra je bila tedaj izrazito hladna; jutranje temperature so se gibale med petimi in šestimi stopinjami, dnevne med 18 in 22 stopinjami. V primerjavi z letošnjim septembrom je bilo leta 2008 hladneje tudi na severnem Primorskem; tako je razbrati z merilnega mesta v Biljah,” pojasnjuje meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Omenja še, da je bilo v tem obdobju pred desetimi leti tudi bolj sušno kot letos. “V vsem mesecu je takrat v Biljah padlo 20 milimetrov dežja, 1. oziroma 2. septembra letos v Portorožu pa 47 milimetrov. Čeprav so bile to zadnje omembe vredne padavine, nanesejo polovico običajnih septembrskih vrednosti.”

V tem tednu več temperaturnih preobratov

Nedavno ohladitev je povzročil vdor polarnega zraka, ki so ga v soboto najprej občutili na severovzhodnem delu države pa vse do Postojne, ob morju šele proti koncu nedelje. Njegov dotok je v sredo ponehal, zaradi česar se je ozračje v višinah zelo segrelo. V sredo zjutraj so na Slavniku zabeležili stopinjo Celzija, popoldne enajst in zvečer šest stopinj, včeraj dopoldne pa kar 17 stopinj.

Nedavna ohladitev se Primorcem zdi izjemna, ker je bilo pred njo nadpovprečno toplo. “Od 8. do 23. septembra so bile ob morju temperature, ki so dolgoletno povprečje presegale za dve do šest stopinj. Tako je bilo v nedeljo, 23. septembra, šest stopinj nad povprečjem, v sredo, 26. septembra, pa že pet stopinj pod povprečjem. Tudi temperature, ki se nam obetajo od sobote, bodo nekoliko pod povprečjem,” je nazoren Gregorčič.

Dež bo odvisen od sredozemskega ciklona

In kdaj vremenoslovci napovedujejo dež, ki ga pričakujejo tako zelenjadarji kot oljkarji? Padati utegne v noči na torek, ko naj bi naše kraje prešla fronta, vendar obilnejših padavin ne gre pričakovati. Po torku bo sledilo nestanovitno vreme, odvisno od ciklona, ki bo nastal nad zahodnim Sredozemljem. “Če se bo usmeril proti severu Italije, bo našim krajem prinesel padavine, če bo šel proti Siciliji, pa ne,” pojasnjujejo vremensko loterijo strokovnjaki na Arsu.


Najbolj brano