Božič in Kragljeva za finale

Danes se na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah s posamičnimi polfinali začenja zares. V jutrišnji finale deseterice se bosta skušala prebiti tudi aduta Soških elektrarn, kanuist Luka Božič in kajakašica Urša Kragelj.

Luka Božič je zanesljivo opravil s kvalifikacijami, danes pa ga čaka 
polfinale med kanuisti.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Luka Božič je zanesljivo opravil s kvalifikacijami, danes pa ga čaka polfinale med kanuisti.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije

RIO DE JANEIRO > Pod drobnogledom bo predvsem Luka Božič, ki je blestel v svetovnem pokalu in je v letošnji sezoni celo prvo ime kanuistične reprezentance pred branilcem naslova svetovnega prvaka Benjaminom Savškom. “Resda sem se že od leta 2013 uvrščal v finala v kategoriji C-1, a letošnja sezona je vendarle nekaj posebnega. Počutim se odlično, od lani pa sem res naredil velik preskok, ki se kaže v samih vožnjah, a tudi rezultatih. Je pa res, da vsaka tekma zahteva novo dokazovanje,” je povedal Božič, ki je v Riu pred dvema letoma že tekmoval na olimpijski tekmi v dvojcu. Odtlej se je marsikaj spremenilo. “To je drugi svet in druga disciplina. Zbranost, tehnična izvedba, telesna pripravljenost, motiviranost in na drugi strani sproščenost - v 90 sekundah, ko si na progi, je treba vse povezati v učinkovito celoto,” je povedal 27-letni Božič, ki mu bo poleg Savška v današnjem polfinalu ob 19.50 po našem času delal družbo tudi Anže Berčič. Slovenska trojka je močna, kar je nenazadnje dokazala z drugim mestom v ekipni tekmi. Premoč je morala priznati le Slovakom, ki imajo z neuničljivim Michalom Martikanom, sicer tudi najhitrejšim v kvalifikacijah, olimpijskim podprvakom Matejem Benušem in skupnim zmagovalcem svetovnega pokala Alexandrom Slafkovskim tudi močne posamične adute.

Tako kot jih premorejo ekipno bronasti Britanci, ki imajo v svojih vrstah zlatega in srebrnega z letošnjega evropskega prvenstva Ryana Westleyja in Adama Burgessa. Pomembno besedo pa bo imel vselej hitri Nemec Sideris Tasiadis, ki je v letošnji sezoni dobil kar tri tekme svetovnega pokala. “V polfinalu ni slabega tekmovalca, zato se obeta prava borba. Že v ekipnih vožnjah so odločale stotinke. Res je, da sem zmagal na zadnji tekmi svetovnega pokala, a sem že dan potem vse skupaj odmislil in se osredotočil na svetovno prvenstvo, ki je najpomembnejši dogodek sezone,” je povedal Božič, ki si je včeraj tudi ogledal polfinalno progo.

Kauzer zanesljivo v polfinale

Po kanuistih in kajakašicah so včeraj s kvalifikacijami opravili tudi kajakaši. Aktualni evropski prvak Peter Kauzer se je zanesljivo uvrstil v jutrišnji polfinale. Finale kajakašev bo na sporedu v nedeljo, ko bodo na sporedu tudi izločilni boji v ekstremnem slalomu, kjer slovenske barve zastopa član Soških elektrarn Tine Kancler.

Uro za kanuisti se bodo ob 20.50 po našem času za finale potegovale kajakašice. Urša Kragelj je bila na dokaj počasni progi v kvalifikacijah zelo hitra. Z enim kazenskim dotikom vrat je osvojila tretje mesto. “Poskušala sem tekmovati na vso moč. Izpeljala sem zbrano in natančno vožnjo, v kateri sta se mi primerili dve napaki. Rezerve so, s pravim pristopom jih bo treba unovčiti že v polfinalu,” je povedala Kragljeva, ki sta jo v kvalifikacijah ugnali le serijska zmagovalka sezone, Avstralka Jessica Fox, in olimpijska prvakinja iz Ria, Španka Maialen Chourraut.

Ob Kragljevi, ki je v kvalifikacijah že kazala hitre vožnje, a jih nato praviloma ni nadgradila, bo v polfinalu veslala še Ajda Novak. Nenadejano pa je v kvalifikacijah obstala Eva Terčelj.


Najbolj brano