Nemca naj bi delala samomor

“Policija navedeni primer obravnava kot varnostni dogodek in ne kot prometno nesrečo s smrtnim izidom,” je skopo sporočilo novogoriške policijske uprave, ki pravzaprav potrjuje, da pri dogodku pod Mangartskim sedlom pred 18 dnevi ni šlo za običajno prometno nesrečo. Po neuradnih informacijah sta se Nemca pred spustom v dolino polila z bencinom in nato verjetno nalašč zapeljala s ceste.

Uničen nemški volvo je obstal 70 metrov pod cesto, tik nad 
prepadno steno. V avtu je najverjetneje zgorela 45-letna Nemka.  Foto: GZ Bovec
Uničen nemški volvo je obstal 70 metrov pod cesto, tik nad prepadno steno. V avtu je najverjetneje zgorela 45-letna Nemka.  Foto: GZ Bovec

MANGARTSKO SEDLO > Nesreča se je zgodila 10. septembra, potem ko sta 55-letni nemški državljan in najverjetneje 45-letna nemška državljanka noč preživela na parkirišču pod Mangartskim sedlom. Zjutraj naj bi ju še videli na parkirišču, nato pa sta se z njunim volvom karavan izvedbe odpeljala proti dolini oziroma vasi Strmec. Ko sta se pripeljala na ravni del ceste pred prvi predor, je moški iz neznanega vzroka zapeljal s ceste.

Z avtom sta se nato prevračala in drsela po strmem melišču, dokler se njun avto ob koncu melišča ni ustavil kakih deset metrov pred prepadno steno. Avto je tudi zagorel.

Na kraj so prvi prihiteli bovški gasilci, ki so že od daleč zagledali temen dim in kmalu nato goreči avto. Dva gasilca sta se peš spustila po strmem melišču do gorečega avta in ob njem našla živega moškega, v avtu pa na sopotnikovem sedežu že skoraj zoglenelo truplo. “Avto je bil približno 70 metrov pod cesto, kakih deset metrov od roba prepadne stene,” je opisal poveljnik bovške gasilske zveze Uroš Kemper.

Kmalu po tragičnem dogodku pa so začele krožiti neuradne govorice, da sta si nemška državljana tistega dne hotela vzeti življenje. Na to naj bi sklepali že prvi reševalci, ki so prišli na kraj, saj naj bi avto izjemno hitro in temeljito zgorel. Preiskovalci so se lotili dela, zoglenelo truplo pa so pregledali tudi na inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

Truplo zgorelo skoraj v celoti

Predstojnik inštituta prof. dr. Jože Balažic nam je včeraj pojasnil, da so v preiskavo dobili le dva dela popolnoma karboniziranega trupla. Pojasnil je, da iz ostankov trupla, sedeža, na katerem je pokojna sedela, in ostankov oblačil niso mogli ugotoviti nič pomembnega. Prav tako niso mogli zaznati vonja po zažigalnem sredstvu, če je bilo to uporabljeno. “To je naloga kriminalistično tehnične obdelave vozila s strani policije,” je zapisal.

Truplo so identificirali s pomočjo DNK in primerjalnih vzorcev, ki jih je dostavila policija. Kljub temu nam je tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave včeraj pojasnil, da identiteta pokojne uradno in dokončno še ni potrjena, ker še niso dobili ustreznih DNK vzorcev iz Nemčije. Na inštitutu so za zdaj le potrdili, da so predmeti, ki so jih policisti našli ob avtu ali v njem, pripadali pokojni. Da je šlo res za 45-letno Nemko, bodo lahko nedvomno potrdili, ko bodo iz Nemčije dobili DNK njenih sorodnikov.

Poskus samomora že dan pred nesrečo?

Na vprašanje ali držijo informacije, da sta nemška državljana pred spustom v dolino sebe in notranjost avta polila z bencinom, na novogoriški policijski upravi sicer ne odgovarjajo, trdijo pa, da policija dogodka ne obravnava več kot smrtno prometno nesrečo, ampak le kot varnostni dogodek. Po neuradnih informacijah naj bi naši policisti zaradi poskusa samomora par obravnavali že dan pred dogodkom, prav tako naj bi po dogodku dobili podobne informacije iz Nemčije.

V preiskavo so se aktivno vključili tudi nemški policisti, ki doma preiskujejo vse okoliščine dogodka. Pred prihodom v Slovenijo naj bi nemška državljana menda nekaj časa veljala celo za pogrešana. Sicer pa smo neuradno še izvedeli, da nista bila ne mož in žena ne partnerja, ampak naj bi se naključno skupaj odpravila v Slovenijo. Moškega, ki ga je očitno med prevračanjem vrglo iz avta, tako da je preživel, so v začetku tega tedna iz ljubljanskega kliničnega centra preselili v bolnišnico v Nemčijo.


Najbolj brano